'Ik wil niet genoeg'

Dak- en thuisloze jongeren praten met elkaar in een opvangcentrum in Amsterdam. Vandaag gaat het gesprek over wilskracht.

'Waar een wil is, is een weg', zegt Wahid (18 jaar, Afghaan) stellig.

Victorio (22 jaar, Colombiaan): 'Ik ben te vondeling gelegd en kijk waar ik nu ben? Op de toneelschool.' Hij laat ondertussen zijn haar invlechten door een andere bewoner van het opvangcentrum. Straks heeft hij 'een afspraakje in een auto' en hij wil er goed uitzien.

Perdiep (21 jaar, Surinaams-Hindoestaan): 'Toch kan je niet alles bereiken wat je wilt. Ik kan geen president worden. Ik ben allochtoon en heb niet veel verstand van politiek.'

'Kijk naar Bush!', roept Wahid. 'Kijk hoe dom die gast is! Die is ook president!'

'Kinderen die in sloppenwijken wonen, kunnen niet naar school. Hun moeder kan dat niet betalen. Die kinderen moeten vechten om eruit te komen. Ze moeten wilskracht hebben. Daarom worden veel Brazilianen voetballer', meent Wahid.

Adiel (20 jaar, Egyptenaar): 'Het heeft allemaal met wilskracht te maken. Je kan alles leren.' Wahid: 'Ja, je hebt ook leren lopen en praten, toch?'

Victorio: 'Ik geloof niet in 'van krantenjongen tot miljonair'. Dat is heel Amerikaans. In sloppenwijken willen de mensen een goed leven, dat kan helemaal niet. Er is corruptie en er is geen werk. Er zijn zoveel mensen met een fucking wil, maar ze kúnnen niet anders.'

'Dan verhuis je toch? Ik zou weggaan met een paar flessen water onder m'n arm. Als het moest, zou ik onderweg bomen eten. Eigenlijk is het hun eigen schuld dat ze arm blijven, je kan je omstandigheden veranderen', vindt Adiel.

Victorio, geërgerd: 'Als je niet eens je eigen kinderen te eten kunt geven, hoe kan je dan verhuizen? En je laat toch ook niet zomaar je familie in de steek? Ik kom uit een arm gebied in Colombia. Daar hebben die families ook een bestaan opgebouwd.'

Wahid en Adiel geloven dat je alles kunt krijgen als je maar echt je best doet. Victorio zou zelfs Madonna kunnen versieren, als hij dat maar graag genoeg wil. Wahid: 'Ronaldinho komt uit een sloppenwijk.'

'Hij is ontdékt!' zegt Victorio. 'Er zijn een heleboel jongens met evenveel wilskracht die níét worden ontdekt. Ronaldinho had het geluk dat hij op het juiste moment op de juiste plaats was, snap je? Toeval en geluk kan je niet maken.'

Wahid: 'Maar het komt toch ook niet uit de lucht vallen?' Adiel is het met hem eens. 'En denk je dat die sloppenwijkjongens even goed zijn als Ronaldinho?'

Wahid: 'Het helpt wel als je connecties hebt. Als je die niet hebt, moet je harder werken, dan heb je nog meer wilskracht nodig.'

Adiel: 'Wat houdt mensen tegen, dat ze zich minder voelen dan anderen?'

'Ja', zegt Wahid, 'als je jezelf stront aanpraat, lukt niks. Als je ouders je de grond in hebben geboord, moet je jezelf gewoon extra bewijzen. Je kan niet in één keer de top bereiken. Je moet eerst trappen bouwen, dat doe ik ook.'

Perdiep: 'Het heeft te maken met je achtergrond én met hoe je in elkaar zit.'

Wahid, Perdiep en Victorio verlaten de recreatieruimte, Adiel blijft zitten.

'Weet je wat het is? Ik zit hier, omdat ik er eigenlijk niet genoeg aan doe om weg te komen. Om te veranderen. Ik wíl niet graag genoeg, snap je?'

Om redenen van privacy zijn de achternamen weggelaten.

    • Paloma Bourgonje