Gestolen viool terug

De Italiaanse kunstpolitie, de Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale, heeft dinsdag na bijna 26 jaar een gestolen Amati-viool teruggevonden. De viool hoorde bij de tien meest gezochte geroofde kunstschatten van Italië. Dat meldt kolonel Ferdinando Musella van de Carabinieri.

De viool is in 1595 in opdracht van de familie de Medici in Cremona gebouwd bij de broers Antonio en Girolamo Amati, waar Stradivarius leerling was. Het instrument droeg de bijnaam 'viola del Crocifisso', vanwege een afbeelding van de kruisiging. Verder was op de viool het familiewapen van de Medici afgebeeld. De viool was eigendom van de violist Luigi Alberto Bianchi. Hij had in oktober 1980 zijn auto op de parkeerplaats bij de Scala geparkeerd om snel een aperitief te drinken. Bij terugkomst was de viool, met een waarde van ongeveer 5 miljoen euro, gestolen.

De politie kwam de viool een maand geleden op het spoor door verdachte berichten in een chatroom. Na het nodige speurwerk arresteerde de politie drie mannen, onder wie de nu bejaarde oorspronkelijke dief. Ze stonden op het punt de viool voor 60 miljoen euro te verkopen. De viool werd teruggevonden in een hooiberg ten zuidwesten van Milaan. Hij is in goede staat, alleen de brug ontbreekt. Bianchi zal in september de viool weer voor het eerst bespelen tijdens een uitvoering met van Mozarts Symfonie Concertante.