Geen plagiaat Dan Brown

De Amerikaanse schrijver Dan Brown heeft zich niet aan plagiaat schuldig gemaakt in zijn commercieel hoogst succesvolle boek The Da Vinci Code. Dit heeft een Britse rechter gisteren bepaald.

Na vijf weken komt daarmee een einde aan een proces dat twee Britse auteurs van The Holy Blood and the Holy Grail (1982) hadden aangespannen tegen Random House, uitgever van zowel hun eigen boek als dat van Brown.

Michael Baigent en Richard Leigh beschuldigden Brown ervan dat hij er met hun 'centrale thema' - 'Jezus is niet aan het kruis gestorven' - vandoor te gaan. Jezus zou in werkelijkheid gehuwd zijn met Maria Magdalena en het paar zou een kind hebben gehad. Volgens het verhaal van Baigent en Leigh is het nageslacht van Jezus nog in leven. Beide auteurs eisten een forse schadevergoeding.

Brown bestreed echter dat hij de hoofdlijnen van zijn boek had ontleend aan HBHG, zoals het andere boek tijdens de rechtszaak gemakshalve meestal werd aangeduid. Hij erkende weliswaar dat hij HBHG had gezien, maar pas toen hij bijna klaar was met zijn eigen boek.

Volgens de rechter kende HBHG helemaal geen centraal thema en had de aanklagende partij dit slechts ontwikkeld ten behoeve van de rechtszaak.

Brown stelde naderhand dat de uitspraak van de rechter aangaf dat de aanklacht volkomen ongegrond was. 'Ik ben nog steeds verbaasd dat deze twee auteurs ervoor kozen een rechtszaak aan te spannen', aldus Brown gistermiddag.

De rechtszaak kan niet los worden gezien van de indrukwekkende oplagecijfers van The Da Vinci Code. In totaal zijn er meer dan 35 miljoen exemplaren van het boek verkocht sinds het in 2003 verscheen. Ook HBHG was een bestseller. In totaal werden er ruim twee miljoen exemplaren van verkocht. Vermoedelijk dank zij de publiciteit voor de rechtszaak zijn de verkopen van HBHG de laatste tijd weer gestegen.