Franse rellen in zwart-wit

De Parijse politie was er deze week helemaal klaar voor, om op te treden tegen 'la haine' mochten de relschoppers uit de voorsteden de studentendemonstraties tegen de Franse variant op de flexwet komen verstoren voor hun eigen politieke agenda. En om precies te weten wat 'la haine' (de haat) is, hoeven we niet in krantenarchieven of oude televisiejournaals te speuren, maar alleen maar te rade te gaan bij de gelijknamige speelfilm uit 1995 van de Franse acteur/regisseur Mathieu Kassovitz. Mooi voorbeeld van hoe de kunst de vinger aan de pols hield, lang voordat de politiek aanvoelde dat de patiënt oververhit dreigde te raken.

La haine is een zwart-wit film over niet zo zwart-witte situaties. Drie vrienden, de joodse Vinz, arabier Said en de zwarte Hubert moeten op een ochtend ontdekken dat hun eigenlijk tamelijk doorsnee multiculti buitenwijk in een nacht is veranderd in het toneel van rellen en politieterreur. Visionair realisme.

Terwijl regisseur Kassovitz, vertelt hij op het commentaarkanaal bij de dvd, de film net als zijn eersteling La métisse vooral maakte omdat hij nou eenmaal in zo´n buurt woonde. Dat is een ander soort realisme.

La haine (Universal) Film: **** Extra's:****
    • Dana Linssen