Feyenoord bewijst vooral aartsrivaal Ajax een dienst

Erwin Koeman hield zich gisteravond aan zijn belofte. De Feyenoord-trainer kondigde deze week aan dat hij niet van plan was om Heerenveen te helpen in de strijd om de bovenste play-offsplaatsen, waardoor aartsrivaal Ajax mogelijk uit de boot zou vallen voor de strijd om een plek in de voorronden van de Champions League. Koeman liet zijn ploeg in de laatste twintig minuten van het enerverende voetbalduel in het Abe Lenstra Stadion met vier spitsen spelen om een 1-0 achterstand ongedaan te maken. Uitgerekend invaller Pierre van Hooijdonk maakte de gelijkmaker uit een pass van Dirk Kuijt. Beide ploegen kwamen daarna niet meer tot scoren.

Op de wil van de spelers van Feyenoord om alle schijn van competitievervalsing te vermijden, viel wél wat aan te merken. Het 'heilige moeten', zoals Leo Beenhakker dat ooit omschreef, ontbrak vooral in de afwerking. Voor rust hadden Kuijt en Salomon Kalou de Rotterdamse ploeg al op een veilige voorsprong kunnen zetten. Ze kregen bijna niet te missen kansen. Kalou zelfs drie stuks. 'We hebben onszelf de hele wedstrijd ernstig te kort gedaan', bromde Koeman achteraf.

Koeman besefte dat de gelijkmaker van Van Hooijdonk bij Ajax met gejuich zal zijn begroet. Een merkwaardige contradictie in een even curieuze aanloop naar een nieuw competitieslot. 'Het schijnt dat ze in Amsterdam zelfs voor ons naar het Leidseplein zijn gegaan', grijnsde Koeman. Het gaatje tussen Ajax en Heerenveen blijft twee punten, maar het elftal van Danny Blind kan morgen verder uitlopen in de wedstrijd tegen AZ. Gertjan Verbeek, de trainer van Heerenveen, heeft de hoop op een plek in de play-offs nog niet opgegeven, maar realiseert zich dat de kansen zijn geslonken. Heerenveen moet aanstaande woensdag op bezoek bij Willem II en ontvangt in het laatste reguliere competitieduel AZ. 'Fritz Korbach (oud-trainer, red.) zei vroeger altijd: als je twee wedstrijden voor het einde van de competitie nog twee keer moet winnen, wordt het moeilijk.'

Koeman kondigde opnieuw aan dat hij in de resterende twee duels niet op halve kracht wil spelen. Ook woensdag niet in het treffen met PSV. Normaal gesproken een kraker, maar als de Eindhovense ploeg morgen de titel prolongeert, staat voor beide teams niets meer op het spel. Koeman: 'Ik kan wel allerlei vaste krachten sparen, maar je moet er ook voor zorgen dat voetballers plezier houden in hun werk.'

Heerenveen herstelde zich aardig van de forse nederlaag van vorige week tegen NEC (4-1). Nadat Feyenoord zijn kruit had verschoten met losse flodders, werd de Friese ploeg in de tegenaanval steeds gevaarlijker. Het Scandinavische spitsenduo Niklas Tarvajärvi-Lasse Nilsson bezorgde de defensie van Feyenoord handenvol werk. Aangestuurd door Arnold Bruggink en later zelfs ook door good old Paul Bosvelt, de verdedigende middenvelder en oud-Feyenoorder, konden beiden steeds diep doordringen tot in het Rotterdamse strafschopgebied.

De Zweed Lasse Nilsson was al een aangename verrassing dit seizoen. Hij heeft een deel van de doelpuntenproductie overgenomen, die voor de winterstop werd verzorgd door de vertrokken Klaas-Jan Huntelaar (nu Ajax) en Georgios Samaras (Manchester City). Maar ook de Fin Tarvajärvi begint steeds meer op te vallen bij Heerenveen. Verbeek wil hem tot het einde van het seizoen als centrumspits een kans geven. 'Hij is een goed aanspeelpunt, behendig aan de bal, en bezit veel fysieke kracht', omschrijft Verbeek de nieuwe aanwinst.

Het scoutingsapparaat van Heerenveen heeft met het aantrekken van Tarvajärvi weer bewezen de markt in Scandinavië goed in kaart te hebben. Maar je kunt ook het slachtoffer worden van je goede aankoopbeleid. Deze week informeerde AZ namelijk naar Nilsson. Hij zou de derde spits in een half jaar kunnen zijn die Heerenveen de rug toekeert. Verbeek ligt er niet wakker van. 'Als ik me hier druk om maak, moet ik stoppen met deze baan of in het buitenland gaan werken. Je weet bij Heerenveen dat je vaak weer opnieuw moet beginnen. Nilsson heeft nog een doorlopend contract tot 2008. Als hij vertrekt komt er weer geld vrij voor een andere aankoop.'

Na aangeven van Bruggink en Nilsson liet Tarvajärvi de nieuwe Feyenoord-doelman Sherif Ekramy, die verder een goede indruk maakte, kansloos: 1-0. Aangezien Heerenveen met slechts twee spitsen opereerde omdat rechtsbuiten Ugur Yildirim wegens gebrek aan vorm was gewisseld, durfde Koeman het wel aan met drie verdedigers te spelen. Die tactische zet behoedde Feyenoord voor een nederlaag.

SC Heerenveen1Feyenoord1

Ruststand 0-0. 49. Tarvajärvi 1-0, 79. Van Hooijdonk 1-1. Schds: Haverkort. Tsch: 20.000. Gele kaarten: Breuer, Bruggink (SC Heerenveen) en Bahia (Feyenoord).

    • Erik Oudshoorn