EU-regels belasting voor ondernemers

Wenen, 8 APRIL. Er moeten gemeenschappelijke regels komen over hoe de vennootschapsbelasting wordt berekend in landen van de Europese Unie. Dat vindt een meerderheid van de EU-lidstaten, zei de Oostenrijkse minister van Financiën, Grasser, gisteren na een bijeenkomst van alle ministers van Financiën in Wenen. Er wordt al jaren gesproken over een zogeheten gemeenschappelijke grondslag voor de vennootschapsbelasting. Alle landen zouden bijvoorbeeld dezelfde regels moeten hanteren om te bepalen welke zaken wel en niet meetellen voor de vennootschapsbelasting. Daardoor, zo is de redenering, wordt het voor bedrijven makkelijker de belastingdruk in verschillende landen te vergelijken. Bovendien zouden daardoor de administratieve lasten verminderen voor bedrijven die grensoverschrijdend werken. ”Dat is goed voor de concurrentie in Europa”, zei Europees commissaris Almunia (Economische en Monetaire Zaken), die ook bij de vergadering aanwezig was. Een formeel besluit werd gisteren nog niet genomen.