Een bijzonder plein dat past bij een stad die durft

In de bijlage Stedentrips van 25 maart, schrijft Bernard Hulsman een interessant artikel over het belang van pleinen voor een stad. Helaas zou het volgens stadsgeograaf Michiel Wagenaar droevig gesteld zijn met het Schouwburgplein in Rotterdam. Een plein waarvan de deskundige beweert dat daar op zonnige dagen een kanon kan worden afgeschoten zonder een levende ziel te raken. Dit is volgens de stadsgeograaf te wijten aan de vormgeving van het plein en het gebruik van ongebruikelijke materialen die het verpozen niet veraangenamen. Het Schouwburgplein is een veelbesproken plein. Niet bepaald een saai plein, maar een uitgesproken ontwerp dat past bij een stad die durft. Het is een bijzonder plein met een markante uitstraling. Inderdaad heeft de architect gekozen voor ongebruikelijke materialen. Om er de Rotterdamse ziel, de haven, in bloot te leggen. Dit roept uiteraard ook uitgesproken meningen op. Zowel voor als tegen. Zowel aan het ontwerp als de materiaalkeuze kleefde een aantal nadelen. Die zijn in de loop van de tijd waar nodig aangepast. Ook dat hoort bij een stad die durft.

Het beeld dat er in de zomermaanden niks te beleven is, klopt niet. Wagenaar beweert dat de directe omgeving alle voorwaarden biedt voor een goed functionerend plein waar mensen naar toe gaan om naar anderen te kijken. En dit klopt ook. Het Schouwburgplein is bewust ontworpen als grootstedelijk podium, waarop verschillende culturele activiteiten plaatsvinden van opera`s tot minivoetbaltoernooien. Wat niet klopt, is zijn bewering dat er bijna niemand loopt. De bezoekersaantallen bij evenementen die op het plein plaatsvinden, geven aan dat het plein in deze rol succesvol is. Aan en in de directe omgeving van het plein bloeit dus een rijk cultureel leven. En op warme dagen vertoeven Rotterdammers wel degelijk op het plein. Wie anders beweert, moet zich naar mijn idee vaker op het Schouwburgplein laten verrassen.

    • Lucas Bolsius
    • Wethouder Sociale Zaken