Diverse artiesten: Big Apple Rappin'

De geschiedenis van de hiphop beslaat een decennium of drie, tijd om eens vrolijk achterom te kijken dus. In het boekje bij deze dubbelaar wordt nog eens verteld hoe er na de beruchte stroomstoring van 1977 in New York, en de bijbehorende plunderingen, plotsklaps veel meer dj's actief waren. De koppeling tussen rap en gangstadom reikte nog niet tot in de teksten, want in deze zestien hiphopkrakers uit de oertijd, tussen '79 en '83, gaat het vooral om paaarrrtyyy in allerlei gradaties. Al sijpelde er in How We Gonna Make The Black Nation Rise? van Brother 'D', al enig sociaal bewustzijn door. We steken een hoop op van de kruisbestuiving van rap met reggae en disco: 'Rapping Dub Style' van General Echo is pure dub, aan T/Sky Valley's 'Catch The Beat' lag dance-hit 'Heartbeat' van Taana Gardner ten grondslag en Mr. Q jatte, eh, citeerde 'Don't Stop'Till You Get Enough' van Michael Jackson. De kunst van het rappen stond in de kinderschoenen, maar de doorgaans druipend vette grooves én de kinderlijke lol van het nieuwe bieden veel historisch verantwoord vertier.

Diverse artiesten: Big Apple Rappin' (Soul Jazz Records, distr. Munich)****
    • Jacob Haagsma