Chippen van hond en kat is een lachwekkend idee

Het idee om alle honden en katten te chippen en onder te brengen in een beheerssysteem, is een wat lachwekkende uitwas van onze regelcultuur (NRC Handelsblad, 23 maart). Nog afgezien van de geldverspilling die hiermee is gemoeid, zal het voorspelbare resultaat zijn dat er natuurlijk niks te beheren valt. Goedwillende burgers die bij betrouwbare adressen hun hond aanschaffen en bij ziekte gewoon naar de dierenarts gaan, hoeven niet te worden `beheerd`. De illegale handel zal het prachtige systeem ongetwijfeld kunnen omzeilen. Over katten hoeven we het hier al helemaal niet te hebben.

Prof. Wensing komt misschien wel eens op het platteland, ik wens hem veel succes om alle muizenvangers daar te chippen. Of moeten al deze nuttige katten zonder chip worden opgeruimd? De overheidscontrole op commerciële fokbedrijven en illegale import van dieren lijkt overigens een veel beter plan. Wat dat betreft is de overheidscontrole in zijn algemeenheid te veel gericht op het gemakkelijk te controleren gedrag van de `normale burger`, terwijl het veel lastiger op te sporen illegale gedrag ongemoeid blijft.

Het is daarom een slecht idee van prof. Wensing om mijn hond te chippen en te gaan beheren. Dat kan ik zelf veel beter.

    • R.P. van Nederveen