Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Hans Smits (56), president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam.

'Vroeger gaven we, ik doe dat in samenspraak met mijn echtgenote, eigenlijk heel verspreid aan goede doelen. Foster Parents, de Nierstichting, Hartstichting etcetera, iedereen kreeg eigenlijk wel wat. Maar op een gegeven moment zijn we die giften wat gaan focussen.

'Dat gebeurde bij toeval door een droevige gebeurtenis. Een nichtje van ons was arts en overleed in India. Zo zijn we er eigenlijk toe gekomen te doneren aan de 'Tomas Stichting voor Jongeren', die zich bezighoudt met het bouwen van ziekenhuizen en kindertehuizen in Madras.

'Zo zijn we ook bij toeval terechtgekomen bij de Tumaini stichting van een heel goede vriend van ons die met zijn vriendin zijn baan heeft opgezegd en naar Kenia is verhuisd waar hij nu met zijn vriendin een kindertehuis beheert. Naast het doneren aan de kerk, in mijn beleving valt dat ook onder goede doelen, zijn de projecten in Madras en Kenia op dit moment de enige projecten waar wij aan schenken.

'Deze manier van doneren vind ik veel leuker en herkenbaarder dan wanneer je lukraak maar je centen weggeeft. Ik ben weliswaar niet van plan ter plekke te gaan kijken wat er met mijn geld gebeurt, maar door nieuwsbrieven en het feit dat ik persoonlijk de mensen ken die bij de projecten waar ik geld aan geef betrokken zijn, krijg je toch een aardig beeld waar je geld aan wordt besteed.

'De vraag waarom ik aan goede doelen geef is geen issue vind ik. Je hebt het zelf goed en bent bevoordeeld. En als je het zelf wat beter hebt dan is het voor mij geen punt dat anderen daar in delen. En naarmate je het nog beter krijgt heb je de neiging automatisch nog iets meer te geven. Althans zo is het mij vergaan. Niet dat ik nu met de borst vooruitloop in de trant van: 'kijk mij nu eens als weldoener.' Liefdadigheid is bepaald geen onderwerp dat mij dagelijks bezighoudt. Het is dat u mij er nu naar vraagt, anders denk ik er niet eens aan.'

Marc Serné

    • Marc Serné