Campbell gaat alleen op kop bij US Masters

Chad Campbell gaat aan de leiding na de tweede ronde van de Masters. De Amerikaan liet op de Augusta National Golfclub in Georgia een ronde 67 noteren en heeft met 138 slagen (-6) een voorsprong van drie slagen op drie achtervolgers.

Campbell, de nummer twintig van de wereldranglijst, heeft een swing die allesbehalve fraai oogt, maar wel heel effectief is. Hij won drie toernooien op de Amerikaanse Tour en veroverde alleen dit jaar al 1,781 miljoen dollar aan prijzengeld. Vorige maand schakelde hij Tiger Woods uit in het World Matchplay Championship.

Toch werd Campbell vooraf niet tot de favorieten gerekend, maar hij is wel degelijk kansrijk in het finaleweekeinde. 'In het verleden voelde ik me niet comfortabel op Augusta National, dit jaar sta ik eindelijk met vertrouwen op de baan', aldus de leider, die een bogey maakte en zes birdies.

Publiekslieveling Fred Couples, spelend in zijn 23ste Masters op rij - nog nooit miste hij de cut - nestelde zich op de gedeelde tweede plaats samen met Rocco Mediate en Vijay Singh. De laatste, leider na de eerste ronde met 67 slagen, verloor op drie holes zes slagen met drie kostbare dubbel-bogeys (2 boven par op een hole). De winnaar van de Masters in 2000 wist de schade met een handjevol birdies uiteindelijk te beperken tot 74 slagen voor een totaal van -3. Een slag achter Singh staan Phil Mickelson en Ernie Els keurig gepositioneerd om in het weekend een gooi te doen naar de groene kampioensblazer.

Een voortdurend van richting en sterkte wisselende wind maakte het de spelers gisteren flink lastig. Slechts drie spelers wisten onder de 70 slagen te scoren en na 36 holes hebben zestien spelers een score onder het baangemiddelde. Tiger Woods is een van hen. De titelverdediger speelde een ronde met weinig hoogtepunten. Toch heeft Woods na een 71 slechts vijf slagen achterstand op Campbell. 's Werelds beste golfer lijkt klaar om alsnog toe te slaan.

Sinds de overwinning van de Spanjaard José Maria Olazábal in 1999 heeft geen Europeaan de Masters meer weten te winnen. De bestgeklasseerde Europeanen na 36 holes zijn Darren Clarke en David Howel op -2. Ook de Ier Padraig Harrington is na ronden van 73 en 70 (-1) nog in de race om morgenavond in Augusta het felbegeerde groene jasje aan te mogen trekken.