Bidden helpt niet: 3-2

Ik geloof niet dat de wetenschap bovennatuurlijke fenomenen kan bestuderen.' Daarmee verwees psychiater Jon Strelzer het resultaat van een 2,4 miljoen dollar kostende studie naar het effect van bidden voor hartpatiënten naar de prullenbak. Strelzer is deskundige op het gebied van psychosomatische geneeskunde aan de universiteit van Hawaï in Honolulu.

Vrouw in Krakau bidt kort nadat paus Johannes Paulus II was overleden, op 2 april 2005. foto roger cremers Polen, Krakau, 02-04-2005 Rynek (Markt) te Krakau. Een biddende dame zit geknield voor de kerk te bidden nadat om 21h07 bekend werd gemaakt dat Paus Johannes Paulus II (geboren als Karol Jozef Wojtyla te Wadowice) om 20h37 te Rome is overleden. Johannes Paulus II was 23 jaar paus en heeft veel betekend voor de veelal Rooms Katholieke Polen. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

En gedragsonderzoeker Richard Sloan zei dat bidden door veel mensen hoog wordt gewaardeerd en dat het niet nodig is dat onderzoekers empirisch bewijzen of bidden wel of niet helpt. Het is een vernedering van de religieuze ervaring.' Zei Sloan tegen een verslaggever van Nature.

Het dure onderzoek onder 1.800 patiënten toonde aan dat 14 dagen lang dagelijks bidden door vreemden voor een patiënt die een bypass-operatie ondergaat níet helpt. In vier eerdere onderzoeken was die vraag (helpt bidden door vreemden op afstand?) ook al onderzocht en de uitslag was 2-2. Met zeer veel discussie over de slechte onderzoeksopzet, patiëntselectie en gehanteerde statistiek als gevolg. Maar daar is nu geen sprake van.

Het vijfde en hopelijk beslissende onderzoek volgde 1.800 patiënten die een bypass-operatie ondergingen. Tegen 600 werd gezegd dat anderen mogelijk voor hen zouden bidden, maar het gebeurde niet. 600 anderen hoorden hetzelfde en daarvoor gingen de bidders echt aan de slag. Nog eens 600 mensen hoorden dat er zeker voor hen zou worden gebeden en dat werd gedaan.

Iemand die een bypass-operatie onderging kreeg 14 dagen achter elkaar geestelijke bijstand op afstand, uitgevoerd door een gespecialiseerde bidgroep.

Het hielp allemaal niet en het lijkt er zelfs op dat zéker weten dat anderen voor je bidden slecht uitpakt. Bij 59% van de zekerweters trad een complicatie op, tegen 52% bij de mensen die alleen maar wisten dat misschien goddelijke steun voor hen zou worden gezocht. De psychologische aspecten verdienen verder onderzoek,' zei onderzoeker Jeffery Dusek in reactie op de kritiek.

    • Wim Köhler