BBC-audities omstreden

Musicalmagnaat Andrew Lloyd Webber gaat een hoofdrolspeelster voor een nieuwe versie van The Sound of Music zoeken via een Idols-achtige serie shows op de BBC. De inschrijving staat open voor amateurs en professionele actrices.

De machtige Britse acteursvakbond Equity heeft de BBC bij voorbaat al laten weten deze ongebruikelijke selectieprocedure met argusogen te zullen volgen. De bond verzet zich tegen audities waaraan ook amateurs kunnen meedoen.

The Sound of Music gaat waarschijnlijk eind dit jaar in première in het grote Palladium Theatre in Londen, een van de theaters waarvan Lloyd Webber, vooral bekend als componist van musicals als Cats, Evita en The Phantom of the Opera, eigenaar is. Aanvankelijk had hij de rol van Maria, de non die gouvernante wordt van de kinderen van kapitein Von Trapp, aangeboden aan Hollywood-ster Scarlett Johansson. Toen zij weigerde, besloot Lloyd Webber het heel anders aan te pakken. 'We zoeken een heel jonge Maria', zei hij tegen het Britse theatervakblad The Stage, 'en per definitie zal die heel jonge Maria een onbekende zijn. Volgens mij moet Maria een meisje van een jaar of twintig zijn.' Julie Andrews was dertig, toen ze in 1965 de stralende ster was in de wereldberoemde verfilming van de musical.

De BBC wil graag met Lloyd Webber in zee. 'De combinatie van The Sound of Music, een paar van de grootste namen uit de theaterwereld en de zoektocht naar een nieuwe ster is onweerstaanbaar,' aldus een woordvoerder. Wanneer de uitzendingen beginnen, is nog niet bekend gemaakt. Wel worden er volgende week al audities gehouden voor de zes kinderen die meespelen, maar daar zijn geen tv-camera's bij.

Naar het voorbeeld van Idols, in Engeland razend populair onder de titel Pop Idol, moeten eerst vele tientallen kandidaten voor een jury verschijnen. Tenslotte blijven er vijftig over die een strenge training zullen ondergaan. Van de laatste tien kan er elke week één door de kijkers worden weggestemd. De winnares krijgt de rol. De werktitel van de show luidt How do you solve a problem like Maria?, naar een nummer uit de musical. The Stage publiceerde intussen boze reacties van beroepsacteurs. Zij vinden zo'n auditiesysteem voor het oog van de gehele natie 'vernederend'.

    • Henk van Gelder