Aantrekken Korir lijkt op wanhoopsdaad 'Rotterdam'

Met Sammy Korir (34)staat morgen de op een na snelste marathonloper aan de start in Rotterdam. Maar is het zeer de vraag of de Keniaan in staat is een toptijd te lopen.

Sammy Korir is 34 jaar, heeft zijn vrouw meegenomen naar Nederland en werd begin februari nog derde in de marathon van Tokio. Dat zijn geen aanbevelingen voor een snelle tijd in de marathon van Rotterdam, waarvoor de Keniaan als 'dragende loper' is aangetrokken. Toch verwacht de organisatie morgen van hem een toptijd om de faam als snelle marathon te bestendigen.

Het enige houvast voor 'Rotterdam' is de 2.04,56 die Korir op 28 september 2003 in Berlijn liep. Hij finishte destijds als tweede, op één seconde achter Paul Tergat, wiens tijd van 2.04,55 nog steeds als 's werelds snelste op de marathon geldt. Korir heeft destijds bewezen dat hij een supertijd kán lopen.

Maar dat was tweeënhalf jaar geleden. Nadien heeft Korir nog één keer een snelle tijd genoteerd; zeven maanden na 'Berlijn' werd hij tweede in de marathon van Londen in 2.06,48. Voor het overige vermeldt zijn palmares veel ereplaatsen, maar geen tijden waarvoor marathondirecteur Mario Kadiks Korir naar Rotterdam heeft gehaald. De Keniaan liep in de overige zeventien marathons 2.08,02 of langzamer. En zijn laatste overwinning dateert van 2 april 2002, toen hij met 2.09,01 in de marathon van San Diego zegevierde.

Of het valse bescheidenheid is of indekken tegen een tegenvallende prestatie is onmogelijk te bepalen, maar Korir zelf zegt te mikken op een tijd van 2.08,00. Hij is daar op voorhand tevreden mee.

Zo niet Kadiks, die graag zou zien dat de nummer twee van de wereld het parkoersrecord van 2.06,14 van de Keniaan Felix Limo uit 2004 breekt. Maar niets wijst in die richting. Weliswaar hoeft de aanwezigheid van Korirs vrouw geen bewijs van een lichtzinnige benadering te zijn, zijn recente start in Tokio is dat wel. Een ongeschreven wet zegt dat het menselijke lichaam, hoe goed getraind ook, niet in staat is twee snelle marathons binnen twee maanden te lopen.

De komst van Korir naar Rotterdam wekt de schijn van een wanhoopsdaad. Door de concurrentie van de marathon in Parijs (9 april), maar vooral die in Londen (23 april) was het moeilijk een aansprekend deelnemersveld samen te stellen. Vooral in de Britse hoofdstad komt een groot aantal goede lopers aan de start, onder wie wereldrecordhouder Paul Tergat, wereldkampioen Jaouad Gharib, olympisch kampioen Stefano Baldini, maar ook de Ethiopische grootheid Haile Gebrselassie en Felix Limo, twee jaar geleden nog de (snelle) winnaar in Rotterdam.

Buiten Korir komen er vooral opkomende talenten en debutanten naar Rotterdam, marathonlopers die op het vlakke parkoers naam hopen te maken.

Het is eveneens een veeg teken dat Korirs Italiaanse manager Gabriela Rosa verstek laat gaan in Rotterdam. Die geeft de voorkeur aan begeleiding van zijn lopers bij de marathon in Parijs; allerminst een bewijs van vertrouwen in een goede prestatie van Korir.

Tekenend voor de magere bezetting is dat de Nederlander Kamiel Maase qua tijd de zesde loper is. Hij wordt niet tot de fine fleur van de marathonlopers gerekend. Maase twijfelt zelf nog steeds of hij wel een 'echte marathonloper' is; hij heeft nog steeds geen afstand genomen van de baanatletiek.

De marathon van Rotterdam wordt morgen een lakmoesproef voor Kadiks als samensteller van het deelnemersveld. Kan hij zonder de hulp van atletenmanager Jos Hermens, die tot twee jaar geleden verantwoordelijk was voor de bezetting, maar wie met hij heeft gebroken? Kadiks mag beweren over minstens zulke goede contacten te beschikken als Hermens, hij mist diens status om een wedstrijd te kunnen regisseren. Hermens beschermde zijn stal, maar gebruikte zijn kennis en inzicht om de wedstrijd zodanig te sturen dat de race doorgaans een boeiend verloop kende.

    • Henk Stouwdam