“Zes getuigen van brand te snel uitgezet'

Zes getuigen van de Schipholbrand zijn tegen de afspraken met de ministers Verdonk en Donner in door Justitie het land uitgezet of vrijgelaten. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De onafhankelijke onderzoeksraad, die de brand in het cellencomplex op Schiphol onderzoekt, kan daardoor de zes overlevenden niet als getuige horen.

De brand op 25 oktober kostte elf mensen het leven. In het cellencomplex waren vreemdelingen gedetineerd, die spoedig zouden worden uitgezet naar hun geboorteland. Enkele weken na de brand kondigde minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) al aan dat het uitzetten van de vreemdelingen “gewoon doorging“. Voorzitter Pieter van Vollenhoven van de onderzoeksraad nam op 13 november vorig jaar zelf telefonisch contact op met minister Donner (Justitie, CDA). Afgesproken werd dat de gevangenen die mogelijk getuige waren geweest, niet zouden worden uitgezet. Vreemdelingen uit blok K, waar de brand woedde, en blok J, dat tegenover het brandende cellenblok gelegen is, zouden eerst gehoord worden door de onderzoeksraad.

Volgens de raad waren 23 personen uit de blokken J en K al verdwenen voordat ze waren gehoord. Na de afspraak met de ministers van 13 november zijn er nog eens zes personen uitgezet of vrijgelaten uit detentie. De onderzoeksraad heeft deze personen niet kunnen traceren.

Volgens Van Vollenhoven heeft het grote moeite gekost de vreemdelingen die nog in Nederland verbleven te horen. Onduidelijk was naar welk detentiecentrum zij waren overgebracht. Lijsten met celbewoners bleken niet te kloppen. De onderzoeksraad heeft 51 overlevenden wél kunnen horen. Volgens een woordvoerder “zijn er voldoende gegevens om het onderzoek af te ronden“. Naar verwachting is dat na de zomer.

Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks) heeft vanochtend een interpellatiedebat met Verdonk en Donner aangevraagd. “Dit is zeer ernstig.“ De raad kreeg volgens de woordvoerder pas begin maart dit jaar alle dossiers van de vreemdelingen die ten tijde van de brand gedetineerd waren. Pas toen bleek dat er een groot aantal personen al “verdwenen' was. De raad heeft geen klacht ingediend bij Justitie. Een woordvoerder van het ministerie zegt daarom niet te kunnen reageren. “Maar we zullen de kritiek wel onderzoeken.“