www.nrc.nl

Schaken. In zijn schaakrubriek schrijft Hans Ree over Veselin Topalov (foto). ““Behalve de man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan de uitvreter', schreef Nescio. Wat de appreciatie van stedenschoon betreft is wereldkampioen Veselin Topalov een nog wonderlijker kerel. Twee keer werd hem kort geleden in verschillende interviews gevraagd wat de mooiste stad was waar hij ooit gespeeld had, en beide keren antwoordde hij in volle ernst dat het Las Vegas was.

Veselin Topalov 13-01-2006, Wijk aan Zee. Wereldkampioen schaken Veselin Topalov. Foto Bas Czerwinski schaker Czerwinski, Bas

Hij heeft in Sevilla geschaakt, in Boedapest, Madrid, Amsterdam, Wenen en Istanbul, maar het pretpark Las Vegas vindt hij toch het mooist. Nu is hij in Boekarest. Dat vond ik in de jaren zestig van de vorige eeuw ook een erg mooie stad, maar er schijnt daarna veel verwoest te zijn.“

www.nrc.nl/schaken

Draadloos. Correspondent Freek Staps heeft zijn weblog New York voor twee weken verplaatst naar de westkust van de VS. “Hier in de stad merk je er niets van, maar Google heeft gewonnen. De zoekmachine mag samen met internetprovider Earthlink de hele stad San Francisco draadloos maken. Overal internet. Het doel? Bedrijven trekken, de kloof tussen rijk en arm verkleinen. Wanneer: misschien nog voor het einde van het jaar. De kosten voor de gebruiker: Google verzorgt de gratis toegang tot het netwerk, Earthlink biedt voor 20 dollar per maand een snellere draadloze verbinding.

De controverse: het plan kwam uit de koker van burgmeester Gavin Newsom. Hij is goede vrienden met de oprichters van Google en vloog eens met ze van Zwitserland naar San Francisco, in een gecharterd vliegtuig. Hij betaalde later wel duizend dollar terug.“

www.nrc.nl/newyork