Wielertalent Saul Raisin na zware val in coma

De Amerikaanse wielrenner Saul Raisin, die tijdens de eerste etappe van het Circuit de la Sarthe ten val kwam, is gisteren in coma geraakt. De coureur van Crédit Agricole staat te boek als groot talent.

Saul Raisin Foto AFP Undated picture released by the Credit Agricole cycling team shows US rider Saul Raisin who has fallen into a critical coma after an accident during the first stage of the Circuit de la Sarthe race, his team said 06 April 2006. The 23-year-old, who suffered head injuries, has been placed in intensive care after being transferred to hospital at Nantes in western France following the fall which took place in the opening stage 04 April. AFP PHOTO CREDIT AGRICOLE
Saul Raisin Foto AFP Undated picture released by the Credit Agricole cycling team shows US rider Saul Raisin who has fallen into a critical coma after an accident during the first stage of the Circuit de la Sarthe race, his team said 06 April 2006. The 23-year-old, who suffered head injuries, has been placed in intensive care after being transferred to hospital at Nantes in western France following the fall which took place in the opening stage 04 April. AFP PHOTO CREDIT AGRICOLE AFP

'We maken ons ernstige zorgen', meldde Michel Laurent, woordvoerder van zijn ploeg. 'De artsen hebben een bloeding in zijn hoofd vastgesteld. Ze hebben geprobeerd hem te opereren, maar dat bleek niet goed mogelijk.'

Collega's zagen dat de 23-jarige Raisin alleen reed, toen hij dinsdag in de slotfase van de etappe onderuitging. Bij de val, op twee kilometer van de finish in Angers, liep hij verwondingen op in zijn gezicht en breuken in een heupbeen en een sleutelbeen.

In het ziekenhuis werd later pas de bloeding in het hoofd geconstateerd. Gisterochtend verslechterde zijn toestand. Artsen hebben geen prognose gegeven, maar beschouwen zijn situatie als kritiek.

Raisin wordt algemeen beschouwd als een van de grootste Amerikaanse wielertalenten en een potentieel opvolger van zevenvoudig Tourwinnar Lance Armstrong en drievoudig winnaar Greg LeMond, die in 1986 als eerste niet-Europeaan de Ronde van Frankrijk won. Vorig jaar kreeg Raisin als jongste Amerikaan ooit een profcontract in Europa. In zijn eerste profjaar bevestigde hij meteen zijn status als belofte door zesde te worden in de Ronde van Duitsland en dertiende in de Ronde van Georgië. In die laatste wedstrijd won hij ook het jongerenklassement. Ook op het wereldkampioenschap in Madrid viel hij op door 210 kilometer aan de leiding te fietsen.

In het Circuit de la Sarthe heeft de Duitser Stefan Schumacher gisteren de leiding van het klassement overgenomen. Op basis van bonificatieseconden nam hij de leiderstrui over van de Deen Brian Vandborg.

De etappe over 188 kilometer van Angers naar Ernée werd gewonnen door Alberto Loddo. De Italiaan bleef in de sprint Schumacher en de Fransman Anthony Ravard voor. De Franse etappekoers eindigt vandaag in Le Mans.