“We moeten de natuur beschermen'

“Mijn ouders vinden het soms irritant als ik voor de zoveelste keer de kraan dicht draai of de lichten uit doe“, zegt Ploni Stoop (14). Ploni let goed op het milieu.

Demonstranten in de Braziliaanse stad Curitiba Foto AFP
Demonstranten in de Braziliaanse stad Curitiba Foto AFP AFP

Ze is sinds vier jaar actief in een Greenteam, waar zij handtekeningenacties houdt voor campagnes van Greenpeace. “Bijvoorbeeld afgelopen jaar, over “een lichaam zonder gif'.“

Vanwege haar inzet en enthousiasme, nodigde Greenpeace haar uit om eind maart mee te gaan naar de biodiversiteits-top in Curitiba, een stad in Brazilië. “Biodiversiteit gaat over het beschermen van alles dat leeft“, legt Ploni uit. “Bomen, mieren, schimmels, alles wat je op een klein stukje grond kan vinden.“ Politici uit verschillende landen, zoals Zwitserland, Amerika, Duitsland en Italië kwamen voor de achtste keer, tien dagen bij elkaar om hun voornemen om de natuur te beschermen om te zetten in duidelijke afspraken. Ploni maakte deel uit van een delegatie van in totaal tweeduizend kinderen op de conferentie.

De bedoeling was om de politici over te halen om definitieve afspraken te maken. “We liepen overal in groepjes van drie rond en gaven de politici een huiswerkboekje. Daarin konden zij opschrijven wat hun voornemen was. Vervolgens konden ze met dat boekje zelf controleren of ze hun voornemen wel na kwamen.“ Niet alle politici waren daar even blij mee: “De mensen die het verdrag, om gebieden actief te willen beschermen, ondertekend hadden, reageerden wel“, zegt Ploni. “Maar bijvoorbeeld de Amerikaanse politici negeerden ons. Zij werden zelfs boos en liepen weg. Ik denk dat ze bang waren dat ze bij het tekenen van ons boekje gelijk ergens aan vast zaten.“

Behalve rondgaan met een huiswerkboekje, liep Ploni mee in een grote demonstratie in de straten van Curitiba. “De demonstratie heette “Samba for life' en het begon op het plein. We waren met spandoeken en alle tweeduizend kinderen deden mee.“

Terwijl er gezongen en gedanst werd hield de Braziliaanse minister van Milieu op de straat een toespraak. Zij beloofde dat ze heel veel aan het beschermen van de natuur zou gaan doen. “Op zich vertrouw ik haar, maar niet de politici van de rijke landen“, zegt Ploni. “Rijke landen kijken meer naar geld volgens mij. Ik vind dat zwak. Ik begrijp niet hoe je economische belangen voor kan laten gaan op ongerepte natuur, waar misschien inheemse mensen wonen.“

Ploni is niet tevreden over de uitkomst van haar reis. “Er zijn geen goede afspraken gemaakt. In plaats daarvan zijn er gebieden geschrapt van de lijst met beschermde natuurgebieden.“

Een van de laatste dagen bracht Ploni nog een bezoek aan een Braziliaans regenwoud. “Het was er heel mooi en ik zag veel kleine dieren. En ik heb onder een waterval gezwommen. Ik denk dat de politici niet weten wat ze kapot maken.“

    • Jitka Xantinidou