Vier Kamerleden kiezen voor het lokaal bestuur

De Kamerleden Adri Duivesteijn (PvdA) en Ruud Luchtenveld (VVD) verlaten op korte termijn de Tweede Kamer om wethouder te worden in respectievelijk Almere en Amersfoort. Dat hebben de fracties vandaag bekendgemaakt.

Met Duivesteijn en Luchtenveld komt het aantal Kamerleden dat de Kamerzetel na de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart opgeeft voor een wethouderschap voorlopig op vier. Eerder al werd bekend dat de Kamerleden Marijke Vos (GroenLinks) en Myra Koomen (CDA) naar respectievelijk Amsterdam en Enschede verhuizen. Het vertrek van Vos is overigens nog niet formeel, omdat het college in Amsterdam nog niet definitief rond is. Wel is duidelijk dat de PvdA samen met GroenLinks een college wil vormen in de hoofdstad.

Duivesteijn en Luchtenveld krijgen beide de portefeuille volkshuisvesting. Luchtenveld is in Amersfoort tevens voorgedragen als loco-burgemeester.

Duivesteijn, die sinds 1994 in de Kamer zit, was voor die periode al negen jaar lang wethouder volkshuisvesting in Den Haag.

Almere maakte vanmorgen bekend dat de gemeente de komende jaren door vier wethouders zal worden bestuurd. De vorige periode waren dat er nog zes. De wethouders gaan zich minder bemoeien met de details, aldus een woordvoerder van de gemeente. De PvdA was de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere.

Duivesteijn: pagina 2