Theater affiches

Wie maakt het mooiste theateraffiche van Nederland? Dat vroeg het bureau promotie podiumkunsten. Wel vijfduizend basisscholieren reageerden op de oproep

Affiche van Jelle van den Brink
Affiche van Jelle van den Brink

Zij ontwierpen een jeugdtheateraffiche. Tot nu toe werd deze wedstrijd alleen regionaal gehouden. Dit jaar is er ook een landelijke winnaar. Of, nee, twee winnaars. Hoe kan dat?

Jelle van den Brink, 9 jaar maakte het beste affiche uit de provincie Friesland. De jury, bestaande uit drie kinderen, een grafisch ontwerpster die échte affiches ontwerpt én een kinderboekenschrijver, vonden dat Jelles affiche voldeed aan de eisen. “De afbeelding valt gelijk op door zijn eenvoud. En ook is informatie goed overgebracht. Je kunt duidelijk lezen wat de titel is van de voorstelling en waar en wanneer hij speelt. Dat zijn belangrijke ingrediënten voor een theateraffiche.“

Maar het affiche uit Drenthe, dat werd gemaakt door drie twaalfjarige kinderen, Jordy Giethoorn, Angela Schepers en Christiaan Janssen, dat gaat over de dansvoorstelling Movement, kon de jury ook wel erg waarderen. “Dat is een krachtig beeld met een duidelijke titel“, sprak de jury. “Je ziet dat het om een dansvoorstelling gaat. En als je langs dit affiche fietst , dan zal je er voor stoppen om hem beter te bekijken. En je wilt vervolgens ook echt naar de voorstelling toe.“ Er ontstond een hoop discussie. Ten slotte gaven de jury-leden toe dat ze er niet uit zouden komen. Vandaar dat er nu twee winnaars zijn.

    • Jitka Xantinidou