Staren helpt bij de liefde

Heb ik ooit eerder twee minuten naar zo'n onaantrekkelijke vrouw gestaard? Weet ze wel dat ze constant met haar ogen knippert? Dat ze en hoog voorhoofd heeft en slecht is geblondeerd?

Wat doe ik hier eigenlijk? Net vond ik het nog spannend. Oprichter Michael Ellsberg zei in deze New Yorkse bar met het uiterlijk van een bordeel dat Eye Gazing Parties de nieuwste manier zijn om een nieuwe liefde op te doen. Praten is verboden. 'Dat voelt heel raar... de eerste minuut.'

Tuur niet tegelijk in beide ogen van de ander, zei Michael. Dan kijk je scheel. Kies een oog. Of kijk naar de neusbrug van de ander. Het is geen staarwedstrijd. Dat doe je maar in de metro als je ruzie zoekt.

Tijd voorbij. Dag Gida, hallo Margarita. 'Nice to meet you.' Dat is het enige dat we mogen zeggen. Verder is het alleen staren. Ogen zijn immers de spiegel van de ziel, dat soort werk. Dé manier om iemand echt te leren kennen zonder dat eindeloze 'wat doe je, waar woon je, doe je dit vaker', denken goedgeklede twintigers en dertigers van New York tot Ohio tot Vermont. Speeddaten zonder conversatie en irritatie.

Op naar Cara. Is dat nou een moedervlek of een piercing, daar bij haar onderlip? Mag niet kijken.

Dan Katy, 120 seconden later. 'Ik kom hier niet kijken of ik bekeken kan worden', zei ze net nog aan de bar toen we zenuwachtig afwachtend om ons heen keken. 'Misschien had ik niet zo'n laag uitgesneden shirtje moeten aantrekken.' Niemand die het ziet.

Om me heen plukken de mannen aan hun broek. Buigen ze zich zo ver voorover dat de vrouwen terugdeinzen. En knikken anderen ritmisch het hoofd mee met de muziek. 'Mijn tweede keer', zegt mijn buurman. Durft hij straks zijn telefoonnummer af te geven? Zijn de vrouwen dit keer beter? 'Geen idee. Heb mijn bril niet op.'

Tot zover Eileen, Janice dan maar. Was dat gedoe met die lenzenvloeistof nou echt nodig? Wat denkt ze van me? Waarom trillen haar mondhoeken zo? Wat zou ze ervan denken als ze wist dat er iemand op me wacht? Wat doet ze eigenlijk raar met haar gezicht. Was dat was dat een onderdrukte geeuw?!

Freek Staps

In de rubriek Nieuw in... beschrijven de correspondenten van NRC Handelsblad nieuwe trends in hun land.

    • Freek Staps