Singh leidt na de eerste ronde van de Masters

Vijay Singh gaat aan de leiding na de eerste ronde van de Masters. De golfer van de Fiji-eilanden had gisteravond weinig moeite met de in vergelijking met vorig jaar verlengde holes van de Augusta National Golfclub in Georgia (VS) en kwam tot 67 slagen (-5). “Dit is zeker een van de betere rondes die ik hier heb gespeeld“, zei Singh.

De Italiaanse golfer Edoardo Molinari springt in de eerste ronde van de Masters omhoog om te zien waar zijn bal is terechtgekomen. Foto AP Amateur Edoardo Molinari of Italy jumps high in the air to try to see where his ball landed after he hit it out of the trap on the fifth hole during first round play of the 2006 Masters golf tournament at the Augusta National Golf Club in Augusta, Ga., Thursday, April 6, 2006. (AP Photo/Chris O'Meara) Associated Press

Voor aanvang van de Masters klonk kritiek. Augusta National, toch al niet de makkelijkste baan van de wereld, is dit jaar opgetrokken tot ruim boven de 6.800 meter in een poging weerstand te bieden aan golfers die met het moderne materiaal de bal steeds verder kunnen laten vliegen. Volgens de critici zouden de spelers die vaak recht maar niet al te ver slaan, net zo goed thuis kunnen blijven.

Dat bleek in de praktijk alleszins mee te vallen. Het was heel lastig spelen op Augusta National. Slechts drie spelers kwamen onder de zeventig slagen, maar geholpen door de zon, de droge fairways en meer rol konden de shorthitters de eerste ronde aardig bijblijven. Rocco Mediate, een Amerikaan die bescheiden afstanden overbrugt, nestelde zich een slag achter Singh op de tweede plaats met een fraaie 68. “Het was extreem moeilijk, maar dit is een majorkampioenschap, dan hoort het zwaar te zijn.“

Het beste bewijs dat niet alleen de krachtpatsers goed kunnen scoren op Augusta, was de ronde in 71 slagen van Ben Crenshaw. De 54-jarige Amerikaan, winnaar van het toernooi in 1984 en 1995 en nog altijd gezegend met een geweldig kort spel, maakte zich echter geen illusie voor het vervolg van het toernooi. “Dit ga ik niet volhouden, Augusta National is tegenwoordig een golfbaan voor jonge, sterke mannen.“

Phil Mickelson en Retief Goosen, twee van de favorieten, kwamen tot 70 slagen (-2) en deelden de vierde plaats. “Ik denk dat niemand iets te klagen heeft over de manier waarop de baan speelde“, zei Goosen. “Het was erg lastig maar fair.'' Ook Ernie Els, een paar keer dicht bij een zege in de Masters maar nog altijd zonder een groene kampioensblazer, dook onder par: 71 slagen.

Tiger Woods, op jacht naar zijn vijfde groene jasje, hield een traditie in stand waar hij graag van af wil: nog nooit kwam hij in de eerste ronde van de Masters onder de zeventig slagen. Woods speelde matig, was slecht op dreef met de putter - twee 3-putts op de eerste vier holes - maar tekende ook voor het moment van de dag. Zijn tweede slag met de ijzer-8 op hole 14 verdween van grote afstand in een keer in de hole voor een spectaculaire eagle (2 onder par).

Woods ging naar -1, maar de vreugde was van korte duur. Op de par-5 vijftiende hole verspeelde hij de twee gewonnen slagen meteen weer. Hij moest zijn derde slag spelen vanuit een divot, een plek op de fairway waar een speler voor hem een stuk gras had uitgeslagen. “Ik wist bij voorbaat dat ik kansloos was'', aldus Woods die zijn bal in de waterhindernis voor de green zag verdwijnen.

Hij besloot zijn ronde met een mooie putt van acht meter voor birdie en een ronde 72, gelijk aan het baangemiddelde en twee slagen beter dan zijn openingsronde vorig jaar.

De titelverdediger stond de pers na afloop dan ook goedgemutst te woord. “Het was niet al te best, maar 72 is in deze omstandigheden zo gek nog niet.''