Sfeerlicht rondom

Omgevingslicht: licht dat in overeenstemming is met de dominante kleuren op de televisie. Philips is tevreden over zijn Ambilight.

Picture 171 Philips geeft toe dat het product wat lastig te verkopen is: lampen aan de zijkant van een plat tv-scherm die kleuren op de muur projecteren. Overheerst de kleur blauw in het televisiebeeld, dan kleurt de muur ook blauw. Het beeld blijft daardoor niet langer in het scherm opgesloten, maar vermengt zich als het ware met zijn omgeving. En dat zou, zo claimt recent onderzoek van Philips zelf, duidelijke voordelen bieden, zoals een meer ontspannen kijkervaring en een iets beter contrast op het tv-scherm.
Picture 171 Philips geeft toe dat het product wat lastig te verkopen is: lampen aan de zijkant van een plat tv-scherm die kleuren op de muur projecteren. Overheerst de kleur blauw in het televisiebeeld, dan kleurt de muur ook blauw. Het beeld blijft daardoor niet langer in het scherm opgesloten, maar vermengt zich als het ware met zijn omgeving. En dat zou, zo claimt recent onderzoek van Philips zelf, duidelijke voordelen bieden, zoals een meer ontspannen kijkervaring en een iets beter contrast op het tv-scherm.

Philips geeft toe dat het product wat lastig te verkopen is: lampen aan de zijkant van een plat tv-scherm die kleuren op de muur projecteren. Overheerst de kleur blauw in het televisiebeeld, dan kleurt de muur ook blauw. Het beeld blijft daardoor niet langer in het scherm opgesloten, maar vermengt zich als het ware met zijn omgeving. En dat zou, zo claimt recent onderzoek van Philips zelf, duidelijke voordelen bieden, zoals een meer ontspannen kijkervaring en een iets beter contrast op het tv-scherm.

Philips introduceerde Ambilight in 2004 door platte tv-schermen uit te rusten met een drietal tl-buisjes, rood, groen en blauw, waarmee alle kleuren gemengd kunnen worden. Al gauw kwam Ambilight 2 op de markt, en nu is Ambilight Full Surround oftewel Ambilight 4 gelanceerd. Links, rechts, onder en boven de televisie kunnen de kleuren afzonderlijk worden aangepast.

Daar blijft het voorlopig bij. Ambilight, zo zegt Philips, moet geen discoshow worden. Het gaat om geleidelijke kleurovergangen die de huiskamer sfeer moeten geven. De dynamiek van de kleurwisselingen is overigens wel in te stellen, en wie de kleurengloed even zat is, kan Ambilight ook uitschakelen. Bovendien kunnen de verlichtingsniveaus, de kleuren en de helderheid via de afstandsbediening worden aangepast.

Wat opvalt is dat Philips Ambilight meestal in het donker demonstreert. Dan werkt het inderdaad, zowel bij schermen die het licht op de muur projecteren, als bij televisies die kleuren weergeven op de brede rand van het beeldscherm.

Bij kamerverlichting is het effect minder duidelijk. Philips raadt aan de televisies in het donker te gebruiken omdat Ambilight-tv's door de tl-verlichting meer energie gebruiken dan reguliere tv's.

    • Jan Libbenga