Schietincident voor Cubaanse kust

De Cubaanse kustwacht heeft woensdag het vuur geopend op een speedboot met een groep van 39 vluchtelingen aan boord. Volgens het partijorgaan van de Cubaanse Communistische Partij Granma raakten twee van de drie “mensensmokkelaars' daarbij gewond. Een van hen overleed later in een Cubaans ziekenhuis aan zijn verwondingen. De bemanning zou een oproep om vaart te minderen op “agressieve' wijze hebben genegeerd.

De meeste passagiers - twintig mannen, twaalf vrouwen en zeven kinderen - zijn weer vrijgelaten. Enkele mannen worden nog verhoord, aldus de partijkrant.

De diplomatieke vertegenwoordiging van de VS in Havana bevestigde gisteren dat de twee gevangengenomen bemanningsleden Amerikaanse staatsburgers zijn. Over de identiteit van de dode zijn geen gegevens bekendgemaakt. De achternamen van de twee vastgezette mannen wijzen er op dat ze van Cubaanse afkomst zijn. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de zaak gisteren “zeer verontrustend“.

Het incident deed zich voor in Cubaanse wateren, voor de zuidkust van de westelijke provincie Pinar del Río. De twaalf meter lange boot Tiburón Azul (Blauwe Haai) voer onder Amerikaanse vlag. Uit de paspoorten van de vastgezette bemanningsleden zou blijken dat ze onlangs op het Mexicaanse schiereiland Yucatán waren. Volgens Havana neemt het aantal smokkeltripjes tussen Mexico en Cuba de laatste tijd toe.

Jaarlijks proberen duizenden Cubanen het eiland te ontvluchten, soms op amper zeewaardige vlotten. Traditioneel steken deze zogeheten balseros de Straat van Florida over. Sinds de Verenigde Staten een strenger toelatingsbeleid voeren, is een andere route richting de kust van Mexico of van Midden-Amerikaanse landen ook populair. Van daar uit proberen de Cubanen vervolgens over land de VS binnen te komen.

The Miami Herald liet gisteren boze leden van de grote Cubaanse diaspora in Florida aan het woord. Zij trokken de Cubaanse lezing van het incident direct in twijfel.