Samen dansen en feesten om de orang-oetan te redden

Wie: Masha Trommel, directeur van Monkey Business.

Waarom: ze gaat morgen donateurs werven voor haar stichting die de orang-oetan voor uitsterven probeert te behoeden.

Be there - to party & to save the orangutan! Waarom zouden goede doelen stoffig en suf moeten zijn, zegt Masha Trommel, directeur van de stichting Monkey Business? Al dansend en feestvierend kunnen 1.500 jongeren morgen bijdragen aan een betere leefwereld voor de mensapen op het Indonesische eiland Sumatra. Voor de tiende keer organiseert de Monkey Business in Amsterdam een benefietfeest, ditmaal op de Ocean Diva, het grootste evenementencruiseschip van de Benelux. Diverse stand up comedians en dj's hebben belangeloos hun medewerking toegezegd.

Een feest is dé manier om jongeren te bereiken, zegt Trommel van Monkey Business. 'Goede doelen moet je met leuke dingen combineren. Met foldertjes uitdelen in de Kalverstraat bereik je jongeren niet. Andere hulporganisaties slaan vaak zo'n belerende toon aan. 'Dit mag niet, dat mag niet.' Houd een positief verhaal en vertel jongeren op een frisse manier wat ze zelf kunnen doen om de wereld te verbeteren.'

Met vier feesten per jaar zamelt Monkey Business geld in voor de orang-oetan. Door het verdwijnen van het tropisch regenwoud verliest het dier zijn natuurlijke leefomgeving. Tijdens de feestavond vertoont de stichting op grote schermen films uit het probleemgebied. 'Een feel good-moment is het juiste tijdstip om een boodschap te verkondigen', zegt Trommel. Koop alleen hardhout met een keurmerk, scheid papier, gebruik alleen duurzame palmolie - consumenten kunnen zelf op eenvoudige wijze bijdragen aan een betere leefwereld voor de orang-oetan.

De enige betaalde kracht van Monkey Business zal zelf in een apenpak op het feest rondlopen om samen met acteur Chris Zegers donateurs te werven. 'Warm, zo'n pak. Maar je maakt er wel wat mee los. De een schrikt, een ander wil je knuffelen.'

Trommel reisde vorig jaar naar Sumatra om te zien wat er met het geld van de stichting gebeurt. 'Je hoeft maar één keer in de ogen van zo'n aap te kijken om verliefd te worden. Een orang-oetan heeft voor 97 procent dezelfde genen als wij, ze lijken sprekend op ons. Wat wij van ze kunnen leren? Vegetarisch te eten.'

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens