Rutte kan zwevende kiezers beter bereiken

Kijkend naar de ontwikkelingen in de VVD en de voorliggende keuze tussen Rita Verdonk en Mark Rutte als toekomstige politieke leider van de VVD, rijst bij mij het beeld van `Alice in Wonderland`.

Rutte als de sympathieke, onbevangen Alice, die op zoek is naar de sleutel tot verkiezingswinst, zich flexibel opstelt en benaderbaar is voor iedereen. Dan is er Verdonk, de kaartenkoningin. Ze komt krachtdadig over en duldt geen tegenspraak. De vraag is of zij werkelijk zo krachtdadig is. In tegenstelling tot Alice is de kaartenkoningin nog geen `round character`, maar een `flat character` waar we nog meer over te weten moeten komen.

De peilingen duiden vooralsnog op een voorkeur voor kaartenkoningin Rita Verdonk. Sommigen spiegelen haar aan Fortuyn, en zij zelf dat doet ook blijkens haar `Let`s go!`

Ik denk dat dat niet wijs is. Zij is geen Fortuyn, en het momentum voor de standpunten van Fortuyn is grotendeels voorbij. Het is nu tijd voor andere accenten en die moet zij nog weten te gaan leggen.

Ik acht Rutte vooralsnog beter in staat dit te gaan doen en de zwevende kiezers te bereiken, omdat hij beter benaderbaar lijkt en minder aversie oproept.

Ik weet niet of het realistisch is te verwachten dat de bijstandsmoeder en de Marokkaanse buurtvader zich bij de VVD aansluiten, zoals hij wil.

Maar ik zie wel kansen om de Turkse ondernemer en de hindoestaanse academicus in de toekomst aan de liberalen te binden. Die electorale doorbraak is in de grote steden ook bittere noodzaak, al is het alleen maar wegens demografische ontwikkelingen.

    • Paul Lieben Politicoloog