Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Rutte en Verdonk zoenen ruzie af

De kandidaat-lijsttrekkers van de VVD, staatssecretaris Mark Rutte en minister Rita Verdonk, hebben elkaar beloofd dat ze zich in de campagne voor hun verkiezing zullen richten op hun “eigen kracht“. De ruzie van woensdag - Verdonk noemde haar daadkracht als “een verschil“ met Rutte - hebben ze “afgezoend“, zei Rutte gisteravond in het tv-programma Nova.

Verdonk en Rutte spraken elkaar gisteren na afloop van het wekelijkse overleg van VVD-bewindslieden en de Tweede-Kamerfractie. Volgens Verdonk hadden ze elkaar al eerder die dag “gesproken via de voicemail“. Verdonk had Rutte laten weten dat ze hem niet had willen beschadigen.

Tijdens een bijeenkomst van haar partij in Alphen aan den Rijn zei Verdonk dat er aan het begin van haar campagne “best wel“ dingen fout waren gegaan. “De volgende keer kiezen we misschien een andere insteek.“

Oud-VVD-leider Frits Bolkestein, die eerder liet weten Verdonk te steunen, zei gisteren te hopen dat ook minister Henk Kamp (Defensie) zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap. Kamp zegt dit niet te ambiëren.