Rijks wil nieuwe Haagse vestiging

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft plannen voor een vestiging in Den Haag, gewijd aan Nederlandse geschiedenis. Die moet medio 2008 opengaan. Dat heeft de directie vandaag bevestigd.

Het Rijksmuseum trekt zich hiermee officieel terug uit het samenwerkingsverband ANNO. Dat is opgezet door het Centraal Bureau voor Genealogie, de Koninklijke Bibliotheek, het Letterkundig Museum, het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie met als doel het historisch bewustzijn te vergroten.

Het Rijksmuseum dacht in eerste instantie aan de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer als locatie. Kees Zandvliet, hoofd van de afdeling geschiedenis van het museum, noemt het vanwege de drukke bezetting van die locatie “realistisch' om ook naar een alternatief te zoeken. Het Rijksmuseum heeft daarvoor een ander, bestaand gebouw in het gebied rondom het Binnenhof op het oog.

Museumdirecteur Ronald de Leeuw heeft de plannen aangeboden aan staatssecretaris van Cultuur Van der Laan. Volgens haar woordvoerder staat zij positief tegenover het initiatief als mooi voorbeeld van cultureel ondernemerschap, maar trekt het ministerie er zeker geen geld voor uit. Woordvoerders van het Rijksmuseum reageerden verbaasd op de reactie van OCenW. ,,Maar ons initiatief is daarmee nog niet van de baan. Wij zullen ons eenvoudigweg moeten herbezinnen.“

Staatssecretaris Van der Laan ziet de Haagse vestiging van het RIjksmuseum los van het niet als museum maar als “experience centre' opgezette Centrum voor Geschiedenis en Democratie (CGD), dat aan ANNO is gelieerd. Dit initiatief, waarvoor minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, D66) zich inzet, moet in 2010 de deuren openen in een nieuw gebouw naast station Den Haag Centraal.