Rendang + Pays du Gard

Wijnkoperij De Gouden Ton belde. Na het lezen van de maandagkrant voelde Fonger Kranenburg zich schuldig over mijn wijnblunder. Normaal gesproken adviseren ze nooit een Coteauxde Layon bij een plateau geitenkazen. Hoe hij het leed van mijn geruïneerde reputatie kon verzachten?

Een doos Champagne Krug Milésimé 1990 lag op het puntje van mijn tong. In plaats daarvan vroeg ik opnieuw om een wijnadvies. Geen probleem, zei De Gouden Ton, als ik even langsfietste, kon ik zo tien wijnen proeven die perfect passen bij geitenkaas. Zo makkelijk wilde ik het hun ook weer niet maken.

Op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc schreef iemand dat wijnen en producten uit dezelfde streek vaak goed samengaan. Over het algemeen is dat een nuttig advies. Maar wat kies je wanneer je bijvoorbeeld Aziatisch eet en geen zin hebt in thee of bier? Pittig, gekruid eten is een lastige partner voor wijn.

'Ik eet vanavond rendang. Wat zal ik daarbij drinken?' vraag ik De Gouden Ton. Een paar uurlater worden twee flessen wijnbezorgd. Een witte vin de pays du Gard, Domaine Mourgues du Gres en een Enate, rosé uit het Spaanse Aragón. De laatste is strakker (en lekkerder) dan de meeste rosés. Hij ruikt en smaakt behalve naar cassis ook naar peper. De witte, een wijn met een overweldigend abrikozenaroma, vind ik net iets meer tegenwicht bieden aan de pittige rendang.

voor 4 tot 6 personen:

klein stukje asem (tamarinde)

3 eetlepels geraspte kokos

3 - 4 rawits (rode pepertjes)

3 cm gemberwortel

2 teentjes knoflook

2 uien

3 kruidnagels

1 theelepel koenjit (gemalen geelwortel)

2 theelepel gemalen koriander

1 theelepel gemalen komijn

1 kilo runderriblappen, in dobbelstenen

3 eetlepels olie

1 stengel sereh (citroengras)

600 ml kokosmelk

Week de asem in een scheutje heet water. Rooster de kokos lichtbruin in een wok. Snijd het steeltje van de pepers, schil de gemberwortel, pel de knoflook en de ui. Snijd alles in grove stukken en doe deze in een keukenmachineof vijzel. Voeg de kokos, kruidnagels, koriander en komijn toe en pureer of stamp de ingrediënten tot een fijne pasta. Verwarm de olie in een wok of stoofpan en fruit hierin zachtjes de kruidenpasta. Draai het vuur wat hoger, doe het vlees in de pan en bak omscheppend even mee. Kneus desereh door er met het lemmet van een groot mes op te slaan. Zeef het asemwater. Voeg de sereh, asemwater en een theelepel zout. Schenk de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat het vlees, zonder deksel, in 2,5 tot 3 uur rustig gaar sudderen. De dag erna is de rendang nog lekkerder.

Volgende week in koken etc: het perfecte zachtgekookte ei. Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil