Politie neemt middeleeuws kistje uit V&A in beslag

LONDEN, 7 april. Naar nu pas bekend is geworden heeft de politie van Londen eind januari een geëmailleerd middeleeuws kistje in beslag genomen dat al 25 jaar in bezit was van het Victoria and Albert Museum. Dat meldt The Art Newspaper. Het kistje is rond 1200 in Limoges gemaakt voor de resten van de vermoorde aartsbisschop van Canterbury, Thomas Becket. Vermoedelijk is de inval een vervolg op een claim die de aristocratische Poolse familie Czartoryski indiende bij de Britse commissie die verzoeken behandelt om teruggave van in de oorlog geroofde kunstvoorwerpen. Volgens The Art Newspaper is het kistje in 1954 aangekocht door Margaret Drey, een joodse kunstehandelaar die samen met haar man de FA Drey Gallery in London had. Zij waren al voor de oorlog uit München gevlucht. Toen zij in 1964 overleed werd het kistje eigendom van haar zoon, die het in 1981 in langdurig bruikleen aan het museum aanbood.