“Plan B' voor overname VNU

Uitgever VNU zou niet als geheel overgenomen moeten worden, maar slechts een belang van 30 procent moeten verkopen aan een groep investeerders. Dit “Plan B' is gisteren gelanceerd door een Amerikaanse aandeelhouder van VNU, Knight Vinke Asset Management, die zelf een belang van 1,1 procent in de uitgever heeft.

Directeur Eric Knight presenteerde zijn plan tijdens een lunch voor een dertigtal vermogensbeheerders in het Ritz Hotel in Londen. Volgens Knight controleerden de aanwezigen ongeveer tweederde van de aandelen VNU.

De Nederlandse uitgever heeft begin dit jaar zelf gekozen voor een overname door een groep van zeven investeerders, onder wie het Nederlandse Alpinvest. Die bieden 28,75 euro per aandeel, ofwel in totaal zo'n 7,5 miljard euro voor het beursfonds uit de AEX-index. VNU verdedigde het bod gisteren in een paginagrote advertentie (onder meer gepubliceerd in de Wall Street Journal). VNU herhaalt daarin onder meer de boodschap dat het in stukken hakken en doorverkopen van het bedrijf volgens de eigen berekeningen veel minder oplevert dan dit aanbod.

Volgens Knight Vinke, dat als enige expliciet een positie heeft ingenomen, zal een meerderheid van de aandeelhouders hun belang niet verkopen aan de bieders, die streven naar minimaal 95 procent. VNU stelt dat pas vlak voor het aflopen van het bod - dat tot 5 mei loopt en waarschijnlijk eenmaal verlengd zal worden - duidelijk zal zijn hoeveel aandeelhouders zich aanmelden.