Ombudsman geschokt door geweld van politie

De Nationale Ombudsman is 'geschokt' door excessief gebruik van geweld door agenten van het politiekorps Gelderland-Midden tegen voetbalsupporters en constateert dat de korpsleiding klachten hierover 'verhullend' heeft afgehandeld.

De Nationale Ombudsman meldt dit in een gisteren gepubliceerd rapport. Supporters van FC Den Bosch hadden geklaagd over het optreden van agenten van het korps Gelderland-Midden na afloop van de voetbalwedstrijd Vitesse - FC Den Bosch in februari 2002. Bij de poging om opgewonden FC Den Bosch-supporters in bedwang te houden, is volgens de Nationale Ombudsman ongecontroleerd en excessief geweld gebruikt. De wapenstok is buitensporig en agressief gehanteerd en onder meer gebruikt om, zonder duidelijk doel, autoruiten te vernielen. In één geval is een politiehond aangezet te bijten tegen een man die geen verzet meer bood. Van enige sturing of coördinatie was volgens de Nationale Ombudsman geen sprake.

Klachten van supporters zijn door de korpsleiding ongegrond verklaard. Volgens de Nationale Ombudsman is dit gedaan na een niet gedegen onderzoek waarbij de supporters en vrijwel alle betrokken politieagenten niet zijn gehoord. Korpsbeheerder Krikke, burgemeester van Arnhem, heeft zich onthouden van een oordeel over de klachten van de voetbalsupporters en hiermee volgens de Nationale Ombudsman haar rol onvoldoende onderkend.

De Nationale Ombudsman concludeert in zijn rapport dat er bij de klachtafhandeling door het korps Gelderland-Midden 'verhullend' is gewerkt. Bij de Nationale Ombudsman is 'ernstige twijfel' ontstaan over het 'zelfreinigend vermogen' van het politiekorps.

Volgens een woordvoerder onderschrijft de korpsleiding de conclusies van de Nationale Ombudsman, al wordt er op gewezen dat er sprake was van een chaotische en dreigende situatie. Intern heeft de politie Gelderland-Midden maatregelen genomen om het optreden te verbeteren.

Het functioneren van het regionale politiekorps is ook ter discussie komen te staan door kritiek van vier oud-werknemers. Zij hebben volgens een verklaring van de politie geklaagd over 'een niet-integere bejegening door een aantal leidinggevenden binnen het korps en het niet honoreren van loopbaanwensen'.