Nipkowschijf naar Koefnoen

Het AVRO-programma Koefnoen krijgt de Zilveren Nipkowschijf, de jaarlijkse onderscheiding van televisie-critici. Dat maakten zij gisteren bekend. De uitreiking van de prijs is op 18 mei in De Plantage in Amsterdam.

Owen Schumacher (links) en Paul Groot parodiëren het programma Groeten terug. (Koefnoen)
Owen Schumacher (links) en Paul Groot parodiëren het programma Groeten terug. (Koefnoen)

Koefnoen wordt gemaakt door Paul Groot en Owen Schumacher. In het programma parodiëren zij bekende en minder bekende Nederlanders, onder wie Gerard Joling, Gordon en premier Balkenende. Koefnoen is voortgekomen uit het cabaret van Kopspijkers bij de Vara. In september 2004 maakten Schumacher en Groot de overstap naar de AVRO.

Volgens de jury blinkt Koefnoen uit in satire die verder gaat dan louter imiteren. Ook geeft het programma volgens de deskundigen een treffend beeld van de huidige tijdgeest.

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma gaat naar het VPRO-programma De Avonden op Radio 747. De kenners betitelen De Avonden als “een origineel en diepgaand programma over cultuur en vlaggenschip van de gesproken woordzender Radio 747, die na de zomer niet veel meer dan muziek te bieden zal hebben“.

Met deze opmerking refereren de critici aan de plannen van de Publieke Omroep om na de publieke tv-zenders ook de radiozenders op de schop te nemen.