Marco watching

Een schaduw gleed over zijn gezicht, hij keek grimmig. Zijn stem, die vaak iets speels heeft, op een mooie manier verwijzend naar de jongensachtige voetballer die hij vroeger was, klonk monotoon. Iemand aan tafel had hem een kunstje geflikt en die moest het nu ontgelden. De schitterende formulering “onbetrouwbaar gedrag' viel. De Judas heette Johan Derksen en dat maakte het extra spannend. Derksen is hoofdredacteur van Voetbal International, de bijbel van onze volkssport, en hij zat er, hoewel niet op zijn mondje gevallen, beteuterd bij. Waar het over ging doet er niet toe (iets onduidelijks over de fiattering van een interview), wel dat Marco van Basten, de Onze Lieve Heer van het voetbal, de man aanwees die hem had verraden. Zo vlak voor Pasen gaf dat de uitzending van RTL7 een haast religieuze lading.

In tegenstelling tot vorige profeten doet Van Basten geen enkele moeite aardig gevonden te worden door de schriftgeleerden van de pers. Integendeel, hij laat ze huiveren. Hij staat erboven, rijk, onthecht, en vervolgt zijn eenzame weg door de duisternis. Spreken doet de bondscoach niet veel en wat hij zegt onthult maar weinig van zijn innerlijke wijsheid.

Natuurlijk wilden de aanwezigen bij het Laatste Avondmaal graag weten wie straks meemogen op de lange reis naar Duitsland. Adembenemende televisie. Wat zei hij daar? Huntelaar in de spits? Zou best kunnen. De profeet verkondigde ook dat voor iedere plek maar twee spelers uitverkoren zullen worden. De Marco-watcher in mij ging onmiddellijk aan het werk en kwam terug met de volgende uitleg: de centrumspitsen Ruud van Nistelrooy en Dirk Kuijt gaan zeker mee, maar Kuijt kun je ook zien als een buitenspeler, wat ruimte schept voor een derde. Dus gaat de strijd tussen supersub Jan Vennegoor of Hesselink van PSV en goaltjesdief Klaas-Jan Huntelaar van Ajax. Marco prees Huntelaar, wat het ergste deed vrezen voor Lange Jan.

Of raakt Van Nistelrooy, de laatste tijd vaak reserve bij Manchester United, uit de gratie? Eén van Marco's stellingen was immers dat alleen spelers met “wedstrijdritme' in aanmerking komen? “Ruud hoeft zich geen zorgen te maken“, zei Van Basten laatst in VI. Nee, nee, sprak Van Basten zijn discipelen vermanend toe, hij had gezegd dat Ruud zich nóg geen zorgen hoefde te maken.

Derksen probeerde San Marco de mond te snoeren door te zeggen dat het om een kleinigheid ging. Waarop Van Basten streng riposteerde: als het dan om een kleinigheid ging, waarom had hij het woordje dan niet laten staan.

Zo blijven wij gissen naar wat hij bedoelt, interpreteren wij de woorden die hij weglaat en dan weer aanvult, de theorieën die hij ontvouwt en later intrekt - wat inconsequent klinkt in de oren van gewone stervelingen die maar niet kunnen begrijpen dat Zijn wegen nu eenmaal ondoorgrondelijk zijn. Marco watching is een heerlijk spel.

    • Auke Kok