Laat de zeehondjes toch met rust!

Je kunt het dierenrijk op een heleboel manieren indelen. Dieren met poten, vinnen, vleugels, of met benen, bijvoorbeeld.

Zadelrob op het ijs Foto AP A lone harp seal rests on an ice pan while sealers move into the area for the annual seal hunt in the Gulf of St. Lawrence March 25, 2006. Canadian hunters started shooting and clubbing harp seal pups on Saturday at the start of an annual hunt that is the focus of a tech-savvy protest by animal rights groups. This year, 325,000 young seals will be killed on the ice floes off the East Coast where the animals gather. REUTERS/Paul Darrow Reuters

Of: de dieren die maar heel eventjes hun adem kunnen inhouden, zoals je hamster, of urenlang zoals een dolfijn, of dieren die zelfs hun hele leven onder water kunnen wonen, zoals de bokking. Of: heel norse dieren, zoals reuzenschildpadden, of heel blije diertjes, zoals K3, en alles wat daar tussen zit.

Vroeger, toen mensen nog niet zoveel van het dierenrijk snapten, had je alleen maar “nuttige' en “schadelijke' dieren. Bijen heetten dan nuttig, want die maakten honing, en muizen waren schadelijk want die maakten de meisjes maar aan het schrikken.

Nuttig en schadelijk is geen eerlijke indeling, al was het alleen maar omdat die muizen er niks aan kunnen doen dat ze schrik aanjagen. En die bijen zouden juist ménsen schadelijk vinden, want die jatten de hele tijd hun honing uit de korf.

Vorige week nog, bewezen Franse schaapherders dat de indeling nuttig en schadelijk geen goeie is. Ze protesteerden tegen het plan van de Franse minister van Vakantie om in de bergen beren uit te zetten. Toeristen vinden beren leuk, dus gaan ze naar die Franse bergen, en dat is weer goed voor campinghouders, bistro-eigenaars en de souvenirwinkels.

Maar de schaapherders vinden het maar niks dat de beren die er nu al rondlopen soms een schaap snaaien. Daar krijgen de schaapherders dan wel een vergoeding voor, maar die hebben voor alle zekerheid toch maar de bushokjes verwoest. Dat, heeft de burgemeester gezegd, richtte in een uurtje meer schade aan, dan die beren in tien jaar. Dus wie was er hier nou schadelijk?

En zo komen we als vanzelf op de jacht op zeehondjes in Canada. Die zeehondjes liggen op het pakijs te wachten tot hun moeder met eten terug komt - zeehondenmannetjes maken zich niet bovenmatig druk om de opvoeding van hun kinderen. De Canadese minister van Zeedieren heeft jagers een vergunning gegeven om meer dan - let even goed op - driehonderdduizend zeehondjes af te maken.

Dat zijn er veel!

De aan elkaar geknoopte vellen van al die dode zeehonden zouden van Maastricht in Limburg helemaal tot aan het Groningse dorpje Pieterburen reiken.

De Zeedierenminister zegt dat die zeehonden dood moeten, omdat de jagers in dit jaargetij niks te doen hebben. Die zeehondenvellen kunnen ze dan in China verkopen, zodat ze nog een centje verdienen. En hij zegt ook dat die zeehonden de scholen lekkerbekjes en kibbelingen teveel uitdunnen.

Tegenstanders van de zeehondenjacht, biologen, zeggen dat die zeehondjes alleen maar vissen eten die wij toch niet lusten. En toeristen zouden misschien zelfs naar Canada kunnen stromen om zeehondjes te kijken. Dat zou ook geld opleveren.

Nuttig of schadelijk, ach, laat die beestjes toch met rust!

    • Menno Steketee