Klinkt authentiek maar zonder emotie

De meningen zijn verdeeld: moet soul klinken als in de jaren '60, '70,of mag er worden gemoderniseerd? Wie houdt van 'oud', is blij met nieuwe carrièrekansen voor veteranen als Solomon Burke of Bettye Lavette. Zij maken platen die lijken te zijn opgenomen in 1970 in Muscle Shoals, de beroemde studio in Alabama. De techniek is beter, het stereo-effect geoptimaliseerd, maar verder is de 'sound' hetzelfde, met ouderwetse zang en instrumentaties.

Candi Staton: His Hands EMI094635627

De pogingen tot 'nu-soul' van mensen als Erykah Badu, Van Hunt en D'Angelo zitten aardig in het slop. Mensen horen liever Joss Stone, de tiener die klinkt als een soul-veteraan. En dan is er nu de cd 'His Hands' van de 66-jarige Candi Staton, die al in de jaren '60 actief was. Haar cd klinkt authentiek. Hij had kunnen zijn opgenomen in Muscle Shoals. Staton zingt met de vertrouwde soul-snik, al heeft ze niet het emotionele bereik van een Doris Duke, of Aretha Franklin. Maar toch: deze muziek klinkt voor 2006 te beproefd. Want dat iets keurig wordt gereproduceerd is niet echt een verdienste. We complimenteren ook geen schilders, omdat ze het precies zo kunnen als Rembrandt.

Hester Carvalho

cd Jazz

Candi Staton: His Hands

EMI094635627

Candi Staton treedt vanavond op in Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho