Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Jagende songs vol gestaalde gitaarriffs

Op Black Hole / Blank Canvas doet Motorpsycho aan inperking én aan overdaad. Na het vertrek van drummer Hakon Gebhardt speelden Bent Saether en Hans Magnus Ryan deze plaat met zijn tweeën vol, in slechts één nummer bijgestaan door de nieuwe, Nederlandse live-drummer Jacco van Rooij.

Motorpsycho: Black Hole / Blank Canvas Stickman, distr. Konkurrent
Motorpsycho: Black Hole / Blank Canvas Stickman, distr. Konkurrent

Ook stilistisch trok de Noorse groep, groot in cultkringen, zichterug op de core business. De experimenten met blazers, strijkers, country-invloeden en elektronica zijn overboord gezet. Het draait nu weer om jagende songs vol gestaalde gitaarriffs, die massief in het geluidsbeeld staan en die raken aan de essentie van de rock. De overdaad is vooral van kwantitatieve aard: op deze dubbelaar wikkelt de groep 17 nummers af, met een gemiddelde lengte vantegen de zes minuten. Dat wil wel eens te veel van het goede worden, want van pakweg de negen minuten van 'Before The Flood' is zeker de helft overbodig.

Anderzijds past zo'n overvloed wel bij dit even eigenzinnige als productieve collectief, dat steevast een frisse noordenwind door de rock laat waaien.

cd pop

Motorpsycho: Black Hole / Blank Canvas

Stickman, distr. Konkurrent