Internet Voorkeur

Brieven. Eergisteren werd in het Anne Frank Huis in Amsterdam de tentoonstelling Anne Frank - haar leven in brieven geopend. Hiervoor zijn zo'n twintig van Anne Franks kinderbrieven door haar neef Buddy Elias en het Anne Frank Fonds te Bazel ter beschikking gesteld. Op de website van de Anne Frank Stichting is een voorproefje te zien. Net als in haar dagboek blijkt Anne Frank ook in haar brieven en kaarten zorgvuldig te formuleren. De tentoonstelling begint tegen het decor van haar ouderlijk huis in Amsterdam. De bezoekers maken kennis met een nog zorgeloze Anne, die naar school gaat en buiten speelt met haar vriendinnetjes. Gaandeweg zien we hoe Anne, haar familie en andere joden steeds meer geïsoleerd worden van de Amsterdamse samenleving. We lezen over de antisemitische maatregelen en de dreigende deportaties. Foto's, documenten en objecten illustreren de sfeer van een stad in oorlogstijd. Een nieuwe website over Anne, “Anne-in-de-buurt', gaat over diezelfde tijd in de Rivierenbuurt in Amsterdam, voordat de familie onderdook in het Achterhuis aan de Prinsengracht. Deze site toont plekken die iets met Anne te maken hebben: het in- en exterieur van het huis aan het Merwedeplein, het zwembad waar ze ging zwemmen en de winkel waar haar ouders het album kochten, waarin zij haar dagboek schreef.

www.annefrank.org; www.anne-in-de-buurt.nl