Innovatief oogcontact

Techno-kleding waarmee je vrijwel automatisch contact legt op de dansvloer.

Volgens wetenschappers wordt dat de nieuwe dresscode.

Voor het zoeken van oogcontact komt er een nieuw accessoire aan: een zonnebril met mini-camera
Voor het zoeken van oogcontact komt er een nieuw accessoire aan: een zonnebril met mini-camera

Akira Wakita is waarschijnlijk de eerste wetenschapper die aan een eigen kledinglijn werkt. Vorig jaar presenteerde de Japanner al een T-shirt dat van blauw naar rood verkleurt als je het warm krijgt. De laatste maanden haalt hij kranten en tv-programma's over de hele wereld met een kameleonsjaal die zich automatisch aanpast aan de rest van je kleding.

In de stof zijn minuscule lichtjes geweven, die je met het blote oog niet kunt onderscheiden. Maar de lampjes zorgen er wel voor dat de sjaal lichtrood kleurt bij een rode jas en lichtblauw wordt als je een blauw jack aantrekt. 'In theorie kunnen de lichtjes meer dan vierduizend verschillende kleuren genereren', zegt Wakita in het wetenschapstijdschrift New Scientist. 'En je kunt de kleurkeuze van de sjaal anders afstellen als je van gewaagdere combinaties houdt.' Een leuke gimmick? Of de voorbode van een nieuw soort mode? De wetenschapper zelf is overtuigd van het laatste. Dat zijn kleding van kleur verandert, vindt hij niet eens zo relevant. Het is veel belangrijker dat je er een signaal mee kunt afgeven.

Op zijn site schrijft hij: 'Mijn onderzoeksgroep ziet de kleding van de toekomst als een soort computermodule. Het draait straks om input en output. Oftewel: microsensoren in je t-shirt merken dat je lichaamstemperatuur stijgt en dat laat de stof zien door een rode kleur aan te nemen. Er kunnen zelfs accessoires op het T-shirt worden aangesloten, die de signalen van je lichaam allemaal op hun eigen manier weergeven.'

Kleding als communicatiemiddel: het is niet alleen de toekomstvisie van Wakita. Vooral als het gaat om uitgaanskleding lijkt er sprake van een trend. Talloze mode-ontwerpers en wetenschappers werken aan jurken, jacks, shirts en accessoires die lichaamstaal op de dansvloer vertalen in overduidelijke hints.

De tijd van katoen en polyester is volgens hen voorbij. Dat soort 'gewone' stoffen geleiden geen stroom en krijgen een thermometer-shirt of kameleonsjaal dus niet aan de praat. Makers van computergestuurde kleding gebruiken bijna altijd organza: bewerkte zijde waarin vezels zijn omwikkeld met koperfolie. En omdat koper wel een goede stroomgeleider is, kun je gemakkelijk computerchips of andere apparaten met elkaar verbinden via de stof. Het is alleen nog de vraag op welke toepassing van elektronische avondkleding de consument nou echt zit te wachten

De Franse ontwerpster Elisabeth de Senneville maakt parfumjurken. Ze bracht in 2002 een jurk op de markt met microcapsules. Als een sensor in de jurk transpiratie op het lichaam detecteert, verspreiden die capsules parfum. Handig als je van intensief dansen houdt, maar volgens de ontwerpster ook als er iemand opduikt van wie je het warm krijgt.

Onderzoekers van Philips geloven vooral in kleding met toetsenborden in de stof. Onder de ontwerpnaam New Nomads werkt het bedrijf aan shirts met zo veel toetsen, dat je er een geluidsinstallatie op afstand mee kunt bedienen. Het voordeel? Een dj hoeft niet meer achter een draaitafel te staan, maar kan zich door het publiek bewegen om de sfeer te proeven en de muziek daaraan aan te passen. Omgekeerd kunnen discotheken de shirts met toetsen ook verspreiden onder bezoekers. Iedereen kan zo met een druk op de knop zijn mening over de muziek geven.

Ook voor het maken van oogcontact komt er een accessoire aan: een zonnebril. Volgens wetenschapper Roel Vertegaal van het Human Media Lab in Canada werkt zijn proefmodel al heel aardig. Op de neusbrug staat een kleine camera. Als iemand in de camera kijkt, detecteert een handcomputer dat en waarschuwt dat er iemand oogcontact zoekt. Aan demerkwaardige vormgeving van de bril moet nog wel wat veranderen - als je tenminste niet wilt dat iederéén op de dansvloer je aangaapt.

Voor nog exhibitionistischer nachtbrakers is er de hartendief-broche. De prijs: 500.000 dollar. Maar voor dat bedrag speld je ook niet zomaar wat edelstenen op. Het juweel is aangesloten op een hartslagmeter. Een lampje verlicht de diamanten op het ritme van je hartslag. Model Cara Meschter was de eerste die de broche droeg op een modeshow van computergestuurde kleding aan de universiteit van Massachusetts. 'Het voelt raar', zei ze tegen CNN. 'Je verraadt veel van jezelf, zeker als er een knappe man op je afkomt en je hart sneller gaat kloppen.'

Meer info: http://idl.sfc.keio.ac.jp http://www.hml.queensu.ca/projects.html http://web.mit.edu www.design.philips.com/ about/design/section-13526/

    • Dennis Rijnvis