in de marge

Drie ondernemers hebben een aanval ingezet tegen overdadig computergebruik. Erwin Nelissen van Imcreative bedacht een online functietoetscursus om muisgebruik terug te dringen. Als geheugensteuntje levert hij een lineaal, gelijkend op een toblerone reep, met een aantal toetsencombinaties, de “ergobar'. Werknemers leggen dagelijks op de muismat gemiddeld een afstand van 250 meter af, zegt Nelissen. Per dag wordt ongeveer 5.000 keer op de muis geklikt. Daarom roept Nelissen “Leg weg die muis!' op zijn website www.ergobar.nl. Maar hoe hard hij ook roept, mensen blijven “muizen'.

De ergobar van Imcreative

Het probleem is trouwens niet alleen “klikken'. Pc-gebruikers laten terwijl ze naar het beeldscherm kijken, de hand op de muis liggen. Die hand ligt, zonder dat ze dat merken, “klikklaar' gespannen op de muis. “Door die houding span je de onderarm en zit je steeds met één opgetrokken schouder achter het scherm“, zegt bewegingswetenschapper Erwin Welbergen. Dat veroorzaakt RSI. Om te zorgen dat mensen hun hand terugtrekken, maakte Welbergen de “trilmuis'. Wordt de muis tien seconden niet gebruikt, dan gaat hij trillen, zoals in de trilstand van een mobiele telefoon. Het sein is: je hebt de muis vast en doet er niets mee. Volgens Welbergen neemt muisgebruik hierdoor met een kwart af. Om computerblessures terug te dringen is naast de aanval op de muis ook het beeldscherm onder handen genomen. Zo beweegt het “schommelscherm' van Kinetic-xs ongemerkt, niet meer dan 2 graden. Hierdoor draaien gebruikers hun hoofd mee, zodat ze hun nekspieren gebruiken. Dat kan net het verschil betekenen waarmee een stijve nek wordt voorkomen.

Schommelscherm: 58 euro, excl. BTW. www.kinetic-xs.nl Trilmuis: 69 euro incl BTW. www.ergodirect.nl Ergobar: voor bedrijven v.a. 12 euro, met bedrijfslogo. www.ergobar.nl

    • Olga van Ditzhuijzen