Hoe schrijf je een theaterhit

Winnende schrijvers waren : Freek de Jonge (Vergeet mij niet) en Maarten van Roozendaal (Red mij niet).

Tips van Mylou Frencken.

Mylou Frencken schrijft teksten voor onder anderen Brigitte Kaandorp Set 3 0013 Roos, Govert de

Mylou Frencken schrijft teksten voor onder andere Brigitte Kaandorp en Sesamstraat.

Hoe schrijf je een raak lied?

1 Ik houd van sterke beelden, die zo mooi of grappig mogelijk beschreven zijn. Ik wil het verhaal meteen zíen. Een lied moet minstens vier zinnen bevatten waarvan ik denk: Verdomme, waarom ben ik daar zelf niet op gekomen?

2 Een binnenkomer als 'Even iemand doodslaan' (Jeroen van Merwijk) is natuurlijk geweldig, dan ben ik al verkocht. Daar zijn liedjes voor, om dit soort gedachten een recht van bestaan te geven.

3 Muziek! Daarmee valt of staat de tekst.

Wat is je eigen werkwijze?

Als ik een tekst in opdracht maak, ga ik zakelijk achter mijn computer zitten. Dan komt er vaak iets heel helders uit in een heel net rijmschema. Maar eigenlijk zit ik het liefst met een raar idee in een onmogelijke houding met een glas wijn op de bank. Een schrift, een vulpen, veel gekras. En dat er dan ten slotte, middenin de nacht, een heel af lied op papier staat. In een vorm die ik daarvoor nog niet kende.

Wie zou je zelf voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2005 nomineren?

Jeroen van Merwijk, Hans Dorrestijn en mezelf. Of mag dat niet?

Welk theaterlied raakt je?

'Als je het mij vraagt' van Hans Dorrestijn. Dat is zo'n lied dat helemaal samenvalt met de schrijver en uitvoerder ervan. Het gaat over verloren liefde en eenzaamheid, met als mooiste zin: 'Als ik moet huilen zet ik mijn bril af'.

Speellijst van haar liedjesprogramma “Vooruit!' is te vinden op : www.myloufrencken.nl

    • Wietske Loebis