Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Grabovoi eindelijk achter de tralies

Eindelijk opgepakt: Grigori Grabovoi. (Foto’s hier) De sekteleider kwam vorig jaar in het nieuws toen hij  Beslanmoeders inpalmde met de belofte hun kinderen uit de doden op te wekken. Dat was een peulenschil voor de nieuwe Jezus: hij kon immers ook vliegtuigen met zijn geest op haarscheurtjes scannen, satellieten in hun baan houden, met een kristalletje atoomexplosies absorberen, aids genezen. En in 2008

beslan_2.jpgEindelijk opgepakt: Grigori Grabovoi. (Foto’s hier) De sekteleider kwam vorig jaar in het nieuws toen hij  Beslanmoeders inpalmde met de belofte hun kinderen uit de doden op te wekken. Dat was een peulenschil voor de nieuwe Jezus: hij kon immers ook vliegtuigen met zijn geest op haarscheurtjes scannen, satellieten in hun baan houden, met een kristalletje atoomexplosies absorberen, aids genezen. En in 2008 wordt hij president. (‘Mijn eerste beleidsdaad: een verbod op de dood!’)

Grabovoi is een weerzinwekkend man. Wat is het geval? In Beslan, waar door een schoolgijzeling in september 2004 honderden kinderen stierven, lag veel slecht verwerkte rouw en een berg smartegeld. Bonus: gratis publiciteit. Dus stormde de sekte DRUGG met vliegende vaandels het stadje binnen en beloofde de kinderen uit hun graven te wekken met de 51 technieken van Grabovoi (‘waarvan 47 de beste en 19 de slechtste is’). Lees ook hier…

De catch: is je naaste eenmaal voor een slordige twaalfhonderd euro wedergeboren, dan bevindt hij zich elders op de wereld, in een heel andere vorm. Voor het herkennen en terugvinden van de wederopgestane ben je de rest van je spaargeld kwijt.

Grabovoi veroorzaakte een breuk binnen het comité van Beslanmoeders, tot dan toe felle critici van het Russisch optreden in Beslan. Sommigen verdachten hem er daarom van geheim agent te zijn die de moeders met hypnosetechnieken van de KGB inpalmde. Dat is nodeloos ingewikkeld: veel Beslanmoeders zitten gewoon vastgedraaid in hun verdriet en woede, soms tot op de rand van de waanzin; ze grijpen elke strohalm aan.

Het lukte mij indertijd niet Grabovoi te spreken, de halve Russische pers had hem al voor joker gezet. Wel organiseerde de heiland een nep-persconferentie, waarbij  zowel de sprekers als de ‘journalisten’ mij als enige niet-sektelid in de zaal vanuit hun ooghoeken in de gaten hield. Een griezelige ervaring. 

De politie heeft Grabovoi in ’Kosmos Hotel’ van het podium gegrist tijdens een opwekkingsbijeenkomst en de nieuwe Jezus via een dienstuitgang zoek gemaakt. Hij zal wel in ’Matrozenrust’ zitten, het gevang voor geruchtmakende gevallen. Wat mij betreft mag hij nog lang wasknijpers vouwen.