Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Fouten kosten bouw vijf miljard per jaar

De bouw moet elk jaar meer kosten maken om fouten te herstellen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze “faalkosten' minimaal 10 procent van de omzet bedragen. Dat komt neer op ten minste 5 miljard euro.

Dat is een stijging van 2 tot 3 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Er zijn echter ook schattingen dat de bouw zeker 20 procent van de omzet kwijt is aan vermijdbare kosten.

Faalkosten ontstaan op verschillende plekken in de bouwketen: architecten zouden te weinig rekening houden met de vraag of hun ontwerpen wel haalbaar zijn, de logistiek op de bouwplaats en de inkoop laten te wensen over en door slechte voorbereiding zijn tijdens het werk te veel aanpassingen nodig. Maar ook eenvoudiger zaken als het bestellen van de verkeerde kleur tegels voor een badkamer en lichtknoppen aanbrengen op een verkeerde plaats, vallen onder faalkosten.

Exacte cijfers van de schade zijn er niet, deels omdat de hoge faalkosten in de bouw nog een taboe zijn. De stijging is volgens onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy, een van de instanties die recent onderzoek deed naar faalkosten in de bouw, ook te wijten aan de toenemende aandacht voor het onderwerp. Daardoor worden faalkosten vaker geregistreerd.

Guus Duray, verkoopleider voor de Nederlandse markt bij verffabrikant Sigma Coatings, denkt dat de bouw zeker 20 procent van de omzet kwijt is aan fouten. Marcel Noordhuis, manager van de adviesgroep Woningcorporaties, Bouw en Vastgoed bij PriceWaterhousecoopers Advisory, schat de vermijdbare kosten op 20 tot 30 procent van de omzet in de bouw, oftewel 10 tot 15 miljard euro.

Noordhuis doet aan de Universiteit Nyenrode promotie-onderzoek naar de invloed van structurele samenwerking in de bouwketen op de reductie van faalkosten, “Het zou zeer de moeite waard zijn om die kosten aan te pakken, omdat de marges in de bouw met 2 tot 4 procent laag zijn. Zonder omzetverhoging kun je de winst dan flink verbeteren. Veel bouwers zijn echter meer techneut dan manager en realiseren zich niet dat samenwerking met meer gekwalificeerde partners en inkoop van wat duurdere materialen en diensten op den duur winst kunnen opleveren.“ Noordhuis rekent voor dat de winstmarge met 100 procent kan stijgen als de faalkosten 20 procent zouden afnemen.

De bouw kent veel “conventionele denkers“, meent Duray van Sigma. “Dat heeft te maken met de hiërarchie in de bouw. De architect stelt eisen, in het bouwbesluit staan eisen, er zijn aanbestedingsregels, dus de bouwer heeft heel weinig ruimte voor vernieuwing.“

Bijna de helft van de aannemingsbedrijven denkt dat prefab-bouw veel fouten kan voorkomen, blijkt uit recent onderzoek van Bouwkennis.

Dubbel glas: pagina 11