Far Breton met smokkelwaar

Nodig: 750 ml melk

250 g bloem

150 g suiker

4 eieren

snufje zout

50 g boter

calvados

200 g pruimedanten (zonder pit)

2 eetl. rietsuiker

1 theel. kaneelpoeder

Eenvoudig te maken is deze vruchtentaart die van een dun deeg dat op pannenkoekenbeslag lijkt wordt gemaakt en in Bretagne far wordt genoemd. Vaak is de far gevuld met pruimen, maar ook andere vruchten, al dan niet gedroogd en wel of niet geweld kunnen worden gebruikt. De calvados waarin de pruimen worden geweld is afkomstig uit Normandië. Dit recept klopt dus volgens de letter van de Bretonse gastronomische wetten niet, maar soms levert smokkelen en leentjebuur spelen een aangenaam resultaat op. Laat de pruimen ten minste een uur in de calvados wellen. Het welproces is te versnellen door de calvados warm te maken en over de pruimen te gieten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak een glad beslag van de bloem, eieren, melk, suiker en een snufje zout. Wrijf de binnenkant van een ondiepe ronde of rechthoekige vuurvaste schaal in met boter. Giet het beslag in de schaal. Verdeel de pruimen en aanhangende alcohol over het beslag en druk ze naar beneden. Bak de far ongeveer 30 minuten in de oven. Controleer met een houten satépen of het beslag gaar is. Bestrooi de warme taart met rietsuiker en een beetje kaneelpoeder.

Anne Scheepmaker

Morgen: ananas met baba's.

    • Anne Scheepmaker