Euro daalt na vriendelijke toon van ECB

De koers van de euro is gisteren fors gedaald nadat de Europese Centrale Bank (ECB) had gesuggereerd dat een renteverhoging waarschijnlijk pas in juni te verwachten valt, in plaats van volgende maand.

De euro bereikte gisterochtend met een koers van boven de 1,23 dollar per euro aanvankelijk bijna de hoogste koers in ruim een half jaar. De ECB hield zoals verwacht na haar tweewekelijkse vergadering de belangrijkste rente, de basis-herfinancieringsrente, ongemoeid op 2,5 procent. Op de financiële markten werd echter verwacht dat Jean-Claude Trichet, de president van de centrale bank, na afloop van de vergadering een stevige hint zou geven dat de rente in mei wel zou worden verhoogd. Op de rentetermijnmarkt was die verhoging al vrijwel volledig ingeprijsd in rentecontracten per mei.

Trichet maakte echter duidelijk dat een rentestap pas in juni moet worden verwacht. De verwachting van een eerdere stap is volgens hem niet terecht. “De huidige hoge kans die wordt toegedicht aan een renteverhoging tijdens onze volgende bijeenkomst [in mei, red.] verhoudt zich niet tot de huidige stemming in de raad van bestuur“, aldus de centralebankpresident. De euro, die fors was gestegen op basis van het rentevooruitzicht, daalde daarop tot een koers van onder de 1,22 dollar per euro.

Vanmorgen noteerde de munt 1,2180 dollar. Volgens de zakenbank Credit Suisse is de euro de belangrijkste reden waarom de ECB gas terugneemt bij het opvoeren van de rente, waarmee de centrale bank in december begon. Een te sterke stijging van de euro, die het gevolg van een te snelle renteverhoging kan zijn, zou het economisch herstel in de eurozone kunnen bedreigen. De ECB zou volgens de zakenbank liever wachten op meer data die bevestigen dat het economisch herstel in de eurozone stevig op de rails staat en de economie een duurdere euro aankan.

Analisten verwachten dat de inflatie in de eurozone licht is gedaald in maart, tot 2,2 procent. De ECB streeft naar een inflatie van hooguit 2 procent.