Eerste geval vogelgriep in Verenigd Koninkrijk

Het voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 isnu ook aangetroffen in het Verenigd Koningkrijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat de dode zwaan die vorige week gevonden werd in Schotland. het virus bij zich droeg. Het is het eerste geval in Groot-Brittannië.

De Britse regering heeft noodmaatregelen afgekondigd rondom de plaats waar de zwaan gevonden werd in Cellardyke, ruim 700 kilometer ten noorden van Londen.

Een zone van ruim 2.000 vierkante kilometer is tot risicogebied verklaard voor wilde vogels. Pluimveehouders in het gebied moeten hun gevogelte ophokken. Landelijk is nog geen ophokplicht van kracht.

In Duitsland wordt het pluimveebedrijf in Wermsdorf waar gisteren H5N1 is gevonden, geruimd, de landerijen rond het bedrijf zijn verboden gebied verklaard.

Dinsdagmiddag was bij een aantal kalkoenen die binnen werden gehouden, al het griepvirus H5 vastgesteld. Een dag later waren 700 van de 1.400 dieren gestorven. In een laboratorium werd in een aantal kadavers H5N1 gevonden. In totaal werden op de boerderij 16.000 dieren gehouden, kalkoenen, ganzen en kippen. Het is nog niet duidelijk hoe het virus in de stal kon komen.

In Duitsland geldt al geruime tijd een ophokplicht. De pluimveehouder mocht in het kader van een bijzondere regeling een deel van zijn pluimvee buiten houden, maar het is onduidelijk is waarom.

Het erf van de getroffen onderneming grenst aan een meer waar de laatste tijd geregeld trekvogels zijn gezien. Veeartsen hebben het bedrijf frequent gecontroleerd en niets gevonden. Gisteren werden in de buurt dode zwanen gevonden.

Deze vondst heeft opnieuw hetdebat over het inenten van pluimvee aangewakkerd. In Duitsland wordt, anders dan in Nederland, niet ingeënt.

In Egypte is gisteren een 16-jarig meisje overleden aan vogelgriep.Ze is het derde slachtoffer in Egypte onder mensen. In totaal zijn over de hele wereld ruim honderd mensen gestorven na besmetting met het H5N1-virus.

Kijk voor vragen over de vogelgriep op www.nrc.nl