Een gouden of een koude douche?

De beurs kent vele prikkels. Bedrijven die met berichten doorkomen over hogere winstverwachting of een ingrijpende reorganisatie zien hun beurskoers doorgaans stijgen. Ook het afstoten van probleemdivisies en aandeleninkoopplannen doen het goed. Koploper onder de koersopdrijvers is ongetwijfeld overnamenieuws - of dat nu om harde feiten gaat of om geruchten.

Post- en pakjesbedrijf TNT profiteert de laatste maanden van een combinatie van deze goednieuwsfactoren. Sinds november maakt het aandeel een flinke opmars. Gisteren bereikte TNT met 30,39 euro het hoogste niveau in ruim zes jaar .

Directe aanleiding voor de stijging van ruim 1 procent was het bericht uit Luxemburg dat de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie vindt dat de Nederlandse staat zijn gouden aandeel in TNT moet opgeven, omdat dat in strijd zou zijn met het Europees Recht.

Voor de staat was dit bericht niet al te schokkend, want minister Zalm heeft al eerder aangegeven het nog resterende belang in TNT af te willen stoten, inclusief het daarbijbehorende vetorecht. Hij had het belang in TNT vorig jaar juli al teruggebracht van 19 tot 10 procent, en het gouden aandeel in KPN verkocht hij in december.

De opmars die leidde tot de huidige beurswaarde van ruim 13,5 miljard euro, begon in november toen de Duitse investeerder Cornelius Geber TNT zei te willen overnemen. Half januari had hij een consortium “bijna rond'. Begin maart haakte hij af. In de tussentijd was de koers met bijna 50 procent gestegen. Dat rechtvaardigt de vraag wat de ware intenties van Geber waren. Wilde hij het bedrijf écht hebben, of had hij baat bij een tijdelijke waardestijging? In de huidige verscherpte wetgeving is het niet toegestaan om zomaar overnameplannen rond te strooien.

De grootste opleving kwam na 6 december toen TNT de verkoop van zijn kwakkelende logistiekdivisie aankondigde, en een omvangrijk aandeleninkoopprogramma bekendmaakte. Daar zijn beleggers dol op.

Sindsdien gaat er bijna geen dag voorbij of TNT meldt een flinke pluk aandelen te hebben opgekocht. Gisteren nog 534.000 stuks à 29,95 euro het stuk.

Voor de top van TNT is een stijgende beurskoers altijd fijn - goed voor het imago, goed voor het eigen aandelen- en optiebezit. Maar die in te kopen aandelen worden natuurlijk wel steeds duurder. Voor het bedrijf is in dat opzicht een lagere koers ook wel eens welkom. Bijvoorbeeld met slecht nieuws, maar succes is niet gegarandeerd. Toen TNT eind februari eindelijk details bekendmaakte over gesjoemel met de belastingaangifte, daalde de koers maar met 1 procent.

    • Philip de Witt Wijnen