Een festival over wraak zonder droge discussies

Theatergroep Urban Myth organiseert vanavond en morgenavond 'wraakfestivals'

Jörgen Tjon A Fong: 'We moeten het nemen van wraak opnieuw evalueren.'

'We zijn politiek-maatschappelijk geëngageerd, maar nooit prekerig', vertelt Jörgen Tjon A Fong (31) van Theatergroep Urban Myth. Vanavond organiseren zij een 'wraakfestival' in Rotterdam, en morgen in Zaltbommel. De festivals staan geheel in het teken van wraak met voorstellingen, debatten, performances, deejays en beeldende kunst. Niet voor het traditionele schouwburgpubliek, maar juist voor de jongere generatie. 'Je hebt genoeg voor jongeren en ook voor veertigers', vertelt Tjon A Fong, 'maar voor geëngageerde twintigers is er weinig.'

Twee weken geleden organiseerde Urban Myth al een wraakweekend in de de Stadsschouwburg in Amsterdam. Die zag wel wat in de plannen van Urban Myth. 'Directeur Melle Damen gaf ons carte blanche. We zijn op die manier zelfstandig, maar wel in een beschermde omgeving.'

Voor de wraakfestivals organiseerde Urban Myth drie talkshows over angst, woede en opstand. Tjon A Fong: 'Eigenlijk is dat het traject naar wraak. We hebben toen voor 'opstand' mensen uit het Schinveldbos uit een boom gehaald, er kwam een meisje dat als menselijk schild in Palestina was geweest en Conny Braam die in Zuid-Afrika de apartheid aan de kaak had gesteld was ook te gast. Eigenlijk meerdere generaties opstandelingen.' En nu dus het thema wraak.

Het idee ontstond vorig jaar toen er veel gediscussieerd werd over eerwraak. 'Daar was iedereen heel negatief over, maar tegelijkertijd werd het zelfs door de politiek geaccepteerd dat die mevrouw in Amsterdam-Oost een tasjesdief doodreed en Prins Bernhard de boete wilde betalen voor die Albert Heijn-jongens', aldus Tjon A Fong. 'Nederland stond nog net niet te juichen. Wat als we een weekend 'oog om oog, tand om tand' doen? We moeten het nemen van wraak opnieuw evalueren.'

Wie denkt dat het wraakfestival een saaie bedoening wordt met droge discussies, heeft het mis. De ogen en oren zullen volop geprikkeld worden. Eboman samplet beelden van wraakfilms aan elkaar en combineert dat met muziek, verder zijn er optredens van soulzangeres Laise, de rauwe Rotterdamse hiphop van Adison (die gaat over wraak) en deejay Naem - die natuurlijk veel songs over bedrogen vrouwen en hiphop battles draait.

Jörgen Tjon A Fong staat in zijn eentje op het podium met de voorstelling Thyestes, bijgestaan door beelden van veejays. Thyestes is een Griekse tragedie van Seneca over de broers Atreus en Thyestes. Na een lange strijd om het koningschap schotelt Atreus zijn broer een diner voor met vlees van diens kinderen. 'In de Oudheid was wraak aan de orde van de dag, het was een plicht. Je andere wang toekeren was voor de Grieken ondenkbaar', vertelt Tjon A Fong.

Na zo'n weekend waarin het thema wraak op allerlei manieren wordt belicht, is het de bedoeling dat het publiek aan het denken wordt gezet. Tjon A Fong: 'Wij geven de pro's en contra's waardoor mensen gedwongen worden stelling te nemen. 'Wat is mijn visie op wraak?'. Ze moeten gefundeerd een mening vormen. We planten een zaadje, maar zijn geen dominee.'

Het wraakfestival is vanavond te zien in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam (11 euro) en (onder voorbehoud) morgen in Zaltbommel (13 euro). Het volledige programma staat op www.urbanmyth.nl

    • Famke van Praag Floor van Praag