Draadloos de stad in

sanfrancisco.jpgHier in de stad merk je er niets van, maar Google heeft gewonnen. De zoekmachine mag samen met internetprovider Earthlink de hele stad San Francisco draadloos maken. Overal internet. Op Union Square, aan de voet van de Golden Gate Bridge, in de huizen waar ooit Mary-Kate en Ashley Olsen woonden.

De San Francisco Chronicle opende er vandaag mee.

Het doel? Bedrijven trekken, de kloof tussen rijk en arm verkleinen (zie hieronder).

De verliezers: onder meer Cisco en IBM.

Wanneer: misschien nog voor het einde van het jaar.

De kosten voor de gebruiker: Google verzorgt de gratis toegang tot het netwerk, Earthlink biedt voor 20 dollar per maand een snellere draadloze verbinding.

De kosten voor de stad: nul. Sterker nog: de verhuur van zendlokaties kan geld opleveren.

De controverse: het plan kwam uit de koker van burgmeester Gavin Newsom. Hij is goede vrienden met de oprichters van Google en vloog eens met ze van Zwitserland naar San Francisco, in een gecharterd vliegtuig. Hij betaalde later wel duizend dollar terug.

    • Freek Staps