Candi Staton

De meningen zijn verdeeld: moet soul klinken als in de jaren zestig-zeventig, of mag er worden gemoderniseerd? Wie houdt van “oud' is blij met de nieuwe carrièrekansen voor veteranen als Solomon Burke of Bettye Lavette. Zij maken platen die lijken te zijn opgenomen in 1970 in Muscle Shoals, de beroemde studio in Alabama. De techniek is beter, het stereo-effect is geoptimaliseerd, maar verder is de “sound' hetzelfde, met ouderwetse zang en instrumentaties.

De pogingen tot “nu-soul' van mensen als Erykah Badu, Van Hunt en D'Angelo zitten aardig in het slop. Mensen horen liever Joss Stone, de tiener die klinkt als een soul-veteraan. En nu is er dan de cd His Hands van de 66-jarige Candi Staton, die al in de jaren zestig actief was. Ook haar cd klinkt authentiek. Staton zingt met de vertrouwde soul-snik, al heeft ze niet het emotionele bereik van Doris Duke of Aretha Franklin. Toch klinkt deze muziek voor 2006 te beproefd. Want dat iets keurig wordt gereproduceerd is niet echt een verdienste. We complimenteren ook geen schilders omdat ze het precies zo kunnen als Rembrandt.

Candi Staton, His Hands (EMI094635627). Staton treedt vanavond op in Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho